Kahve ikram ederken  tabakları  süsleyen,kültürel mirasımız,  lokum.

Lokum, çoğunluğun günümüzde bildiği haliyle bir Türk icadı da olsa, kökenleri Pers İmparatorluğu’nu yönetmiş olan Sasaniler’in “Abhisa” isimli tatlısına dayanmaktadır. 17’inci yüzyılda, Osmanlı İmparatorluğu hâkimiyeti dönemindeyse bu tatlının yapımı daha da geliştirilmiş, ismi de o dönemde “boğaz rahatlatan” anlamına gelmekte olan “rahat ul-hulküm” konulmuştur.

 Bu isim gün geçtikçe değişime uğramış ve modern Türkçe‘mizde “lokum” olarak anılmaya başlamıştır. Avrupa’ da “Turkish Delight“, yani “Türk Lokumu” olarak bilinmesinin sebebi de 18’inci yüzyılda İngiliz bir seyyahın lokumu İngiltere’ye götürmesi ve kendi ülkesinde tatlıyı bu isimle insanlara tanıtmasından dolayıdır.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde saray mutfağının vazgeçilmezi olan bu tatlının yapımında daha önceleri bal ve meyve şurubu ile kullanılırken, 17’inci yüzyılda rafine şeker ve nişastanın bulunmasıyla birlikte tat ve üretim şekli açısından değişikliğe uğramış ve günümüzdeki haline gelmiştir.

Ağzımızın tadının kaçmadığı,keyifli günler dilerim...