Hayatta her şeyin bir başlangıcı, bir bitişi var onu anladım da...

Biz seninle bu güne kadar hiç ayrılmamıştık. Her günümüz ve her anımız hep bir arada geçti. Canım kızım sen ne ara büyüdün de evlilik yoluna girdin.Ben senin ile geçen günleri hiç anlamadım. Halen dün gibi gözümde her şey. Sen hep o küçük kız, ben senin peşinde koşturan annen.  Her anım ve her saniyem hep seninle geçti. Senin evde olmadığın zamanlarda bile seni beklemekle oyalandım ben. Sonunda geleceğinden emindim. Artık emin değilim.

'Nereye gidersen git, döneceğin yuva benim yanımdı' fikrine alışmıştım. Hep öyle olacak sanmıştım. Ama değilmiş. Senin işten gelişini beklemek, bazen seninle tartışmak, seni kızdırmak bile beni hep mutlu etti. Kızdığın kadar barışmayı, affetmeyi bilen çok saf temiz bir kalbin var senin. Ne ara kızıp ne ara barıştığını anlamak bile zordur. Benim çirkin bir şekilde suratımı asıp sana öfkeyle bakarken senin bana gülücüklerle kahve yapıp ikram edişini hiç unutmayacağım. Ben bundan sonra 'işten eve gelecek' diye kimin yolunu gözleyeceğim bilmem.Bu da benim işimdi. Bu güne kadar  görevim ve avunmak için geçirdiğim saatlerdi. Bundan sonra uzun bir süre muhtemelen kendimi işsiz, mutsuz ve yanlız hissedebilirim. 
Zaman içinde yavaş yavaş senin olmadığın yeni yaşantıma alışırım.  Önemli olan senin mutluluğun. Bu dünyayı terk etmeden emin ve güvenli ellerde evladını görmek de bir anne için onur ve gururdur. Hele evladının yavrularını görebilmek de her insana nasip olmayan bir şans, bir  nimettir.

Biz anneler söz konusu sizlerin mutluluğu olunca kendimizi avutacak, mutlu edecek çok bahaneler buluruz. Tek bir gerçeği unutmayız. Hiçbirşeyin eskisi gibi olmayacağını. Evimin mis kokan gülü, neşesi, sesi, huzuru, mutluluğu, gidecek. Dostum, sırdaşım, arkadaşım, yavrum her istediğimde yanımda olamayacak.  Bir yanım hep eksik kalacak yada ben öyle hissedeceğim. Evlat sahibi olmadan anne olunmuyormuş. Evlatlarmış anneyi anne , babayı baba yapan. Hayatın anlamını, tadını onlarla birlikte öğreniyor insan. Evladını anlamak, onun ruhunun derinliklerine inebilmek, onu çözmek,  onunla dost arkadaş olmak ve bunu başarabilmek büyük erdemdir.

Ben annemle yapamadığım bütün hayallerimi evladımla yaşadım. Annemden beklediğim ilgiyi, sevgiyi ve değeri evlatlarıma vermeye gayret ettim. Sonuç çok da güzel oldu. Olması gerektiği gibi yaşadım her şeyi. Erkek evlat ailenin onurudur ama doğası gereği evde çok göremezsin. Kız çocuğu da annenin yakın can dostudur. Oğlunun erkek arkadaşlarının yanında gezemezsin ama kızının arkadaşlarına rahatlıkla  eşlik edebilirsin. Bugüne kadar ben hep öyle yaptım.Eşim ve oğlumla gezemediğim her yeri kızımla gezdim.

Doğu Karadeniz turundan başlayıp, Abant, Yedi Göller, Zonguldak, Safranbolu, Bodrum, Antalya, Alanya, İzmir, Manisa, Çanakkale, Gelibolu, Edirne, Tekirdağ, İstanbul. Doğu Ekpresi ile Ankara, Kırıkkale, Kayseri,Sivas, Erzincan, Erzurum, Kars, Van'dan tutun da, İtalya'da; Roma, Floransa, Venedik, Milano, Napoli-Pompei,  Burano ve Murano Adalarını görmek şahaneydi. Her şeyin bitişi gibi  benim de şahane yaşantımın sonu geldi. Her gün bir yerde sabah kahvesini içmek bizim gibi başka bir anne - kıza nasip olur inşallah. Tabii ki Bursa'da yaşayıp gezmemek olmaz.

Yeşil ve güzel Bursamızın gezilmedik yerini bırakmadık diye hatırlıyorum. İnegöl'ü, İznik'i, Yenişehir'i, Gölyazı, Keles, Kestel, Osmangazi, Nilüfer, Büyükorhan, Orhaneli, Dağyenice, Misi, Uludağ, Cumalıkızık, Oylat, Gemlik, Büyük-Küçük kumla, Karacaali, Kurşunlu, Yeniköy, Karacabey Kuş Cenneti, Uluabat Gölü, Longoz Ormanları, Mudanya, Güzelyalı, Kumyaka, Tirilye, Yıldıztepe, Marmara Denizi'nin en güzel manzaralarının bulunduğu mekanlara artık elveda. İstanbul'un adalarına, Çamlıca Tepesi'ne, Pierre Loti Tepesi'ne, Kız Kulesi'ne, Galata Kulesi'ne, Üsküdar'a, Beykoz'a, boğaz turlarına, Yuşâ tepesine Elveda!... 
Hayatımın son 10 yılını çok mükemmel  geçirdim. 
Canım kuzum;
Bana yaşattığın bu güzel hayat için, sana sonsuz sevgimi - saygımı sunuyorum. Bana yaşattığın bütün hayatı evlatlarınla da en mutlu şekilde yaşamanı dilerim. Birlikte geçirdiğimiz her an benim için cennette geçen günler gibiydi. Bana her zaman unutmadan hayalimde yaşatacağım güzel hatıralar bıraktığın için sana ayrıca minnet duyuyorum. Gelecek hayatımı sensiz yaşamak zor olsa da senin mutlu olduğunu bilmek bana huzur verecek. İhtiyaç duyduğun her an sağlıkla yanında olmaya gayret edeceğimden emin olabilirsin. Yeni hayatın sana her daim huzur, mutluluk, sağlık, sıhhat, saadet getirsin. Sizi yaşadığı sürece sevip saracak koruyacak olan anneniz. Bana bu yıl Anneler Günü hediyesi olarak evlilik girişimi ile en sürpriz hediyeni verdin. Teşekkür ederim.