Zambakgiller ailesinden olan pırasa, kök ve gövdesi toprağın altında olan bir kış sebzesidir. Faydaları saymakla bitmeyen pırasa sofralarımızdan eksik etmememiz gereken bir sebzedir.

Ülkemizde sıklıkla tüketilen ancak aslında gerçek faydaları pek çok kişi tarafından bilinmeyen sebzelerden olan pırasa, geçmişi uzun yıllar öncesine dayanan oldukça faydalı bir besindir. 

Ekildiği ilk yılda soğanını veren bu bitki ikinci senesinin sonunda ise boyu neredeyse 1 metreye ulaşan sapı ile dikkat çeker. Birçok çeşidi olmasına ve ülkemizde yaygın olarak yetiştirilmesine rağmen en sık tercih edileni kartal pırasası olarak bilinen türüdür. C vitamini açısından en zengin yeşil yapraklı sebzeler arasında ilk sıralarda yer alan pırasa ister çiğ ister pişmiş olarak tüketilebilir. Fakat ülkemizde en çok pişmiş hali yenilir. Kökünün görüntüsünün adeta bir sarımsağı andırdığı pırasa insan sağlığı için faydalı birçok içeriği de bünyesinde barındırması ile bilinir.

Pırasanın faydaları gerçekten de saymakla bitmiyor. Kış aylarının vazgeçilmez sebzelerinden biri olan pırasa; kan şekerini düzenler, kanseri önler, bağırsakların çalışmasını sağlar, yüksek kolesterolü düşürür, vücudu iltihap ve virüsten temizler, sağlıklı şekilde zayıflamaya yardımcı olur, kalp ve damar sağlığı için faydalıdır.  Balkan göçmenlerinin vazgeçilmezi sütlü pırasa böreğinin tam zamanı. Çocukluk yıllarımda Anneanne’min yaptığı, uzun uğraş gerektiren, maşınga soba da piştiğinde tadı damakta günlerce kalan efsane börek...