Bursa’ya özgü bir lezzet paylaşmak istiyorum bugün sizlerle… Gastronomi alanında kabuğunu kırmaya çalışan bir şehir olan Bursa, çeşitli ürünleriyle başta Türkiye olmak üzere Avrupa ve dünya standartlarına erişmek için farklı adımları her gün atmaya çalışıyor.

Toplum olarak hamur işi yemeklere olan ilgimiz malumunuz. Her yöremizde şahane lezzetlerle farklı tatlara ulaşmamız da malum. Yağlısından, pidesine, etli ekmeğine kadar birçok farklı türde leziz yemeklerle şenleniyor ülkemiz.

Bursa’mıza özgü cantıktan bahsedeyim sizlere. Son dönemde cenaze merasimlerinin de geleneği haline gelen cantık, hayat kurtaran bir gıda. Misafir de ağırlayabilirsiniz, maç izlerken de yiyebilirsiniz. Dışarıda da yanına yayık ayranla birlikte büyük bir keyif yaşayabilirsiniz.

Kırım’dan şehrimize ilham olmuş olan cantığın Kırım Tatarcası, Yantıq olarak geçiyor.  Kuzu ve baharatlarla taze hamurdan yapılan, Eskişehir’in eşsiz lezzeti olan çiböreğin aksine, yağsız, tavada kızartılan bir börek türü olarak adlandırılır. Kırım Tatar mutfağının ana ulusal yemekleri arasında gösterilir.

Bursa cantık pidesi içli bir pide çeşididir. Ancak içli pideye göre hamuru daha kalın ve küçüktür. İki türlü de yapılabilir. Kayık veya daire şeklinde görüşebilir. Peynirli, kıymalı veya kuşbaşılı çeşitleri vardır. Öyle ki Komşumuza da ilham olmuştur. Yunanistan’da peynirli Bursa cantığı yapılır. Bursa Cantığı, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 1 Kasım 2021’de tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

Evde denemek isteyenler, un, su ve sofra tuzundan sert bir hamur yoğurun, 30 dakika bekletin ve 2 mm kalınlığında açın. Hamurdan daireler kesin, kenarlarını yumurta ile yağlayın ve ortasına kıyma koyun. Bir kenarı bükün. Doldurma için yağlı kuzu etini kemik ve sinirlerden arındırılır, ardından kızarmış soğanla birlikte tuz, karabiber, su ilave edilerek kıyma makinesinden geçirilerek iyice karıştırılır. Ürün yağsız kızartılır. Bitmiş sıcak cantık her iki tarafı da tereyağı ile yağlanır. Cantık el ile çatal bıçak kullanmadan yenir.