1930’lardan beri Amerikan restoranlarının hemen hepsine bulunan ve Amerikan yemek kültürünün mihenk taşlarından olan cheeseburger’in kökeni hakkında en az beş farklı teori bulunmaktadır.

Aslına bakarsanız cheeseburger’i cheeseburger yapan şeyin peynir olduğunu hepimiz biliyoruz. Ancak peynirden önce hamburgerin doğuşunu izlemek daha heyecan verici olacaktır. Hikâyesi 11. yüzyıla kadar uzanan hamburger ilk olarak Moğollar tarafından şekillendiriryor. Daha doğrusu at üstünde uzun yola çıkmak için hazırlanan Moğollar, yanlarında taşıdıkları yemek erzağında mutlaka düzleştirilmiş köfte bulundururlarmış.

Hamburger sandviçinin hazırlanması hakkındaki iddialardan biri de Wisconsin’de yaşamış Charlie Nagreen’e dayanmakta. 1885 yılında ülke fuarında kızartılmış köfte satmaya çalışan girişimcimiz, fark etmiş ki insanlar bu köfteleri yemek için oturmak, beklemek durumunda kaldıkları için fuarı gezemiyorlar. Anlık bir çözüm ile köfteleri sandviç ekmeğinin arasına sıkıştıran satıcı, insanları bu durumdan geçici olarak kurtarmış ve yeni bir kültürün doğuşuna öncülük etmiştir aslında. Hala bu eyalette her yaz Burger Festivali düzenlenmektedir hatta.

Başka bir iddia ise New Haven kasabasındaki bir restoran olan Louis Lunch’ta doğmuş olması. 1900 yılında restorana gelen ofis işçilerinin zamandan kazanmaları ve bir an önce işlerine geri dönebilmeleri için kızarmış köfteleri sandviçlere koyup müşterilerine satmış bu restoranın işletmecileri.

Gelelim cheeseburger’e. İlk cheeseburger’in yaratılması 1924 ve 1926 yılları arasında Kaliforniyalı şef Lionel Sternberger tarafından gerçekleştiriliyor. Restorana gelen bir müşterinin önerisi üzerine hamburgerin içerisine peynir ekleyen şefimiz, yeni ürününün tutulmasıyla beraber bu ürünü ana menüye ekliyor ve biz de cheeseburger’in doğuşuna tanıklık etmiş oluyoruz.