Hakemlik en zor mesleklerden biri. İşin içine profesyonellik girdiğinde durum böyle oluyor maalesef. Peki 1980’ler, hatırlamam ama 1970’ler, 60’larda profesyonellik yok muydu? Vardı elbette ama endüstriyel futbol yükselişe geçtiğinden beri hakem olarak artık öyle “her gördüğünü” çalamazsın. Artık kazanılan paraları anlatmaya “astronomik” sözcüğü yeterli olmuyor. 

Her yıl dünya futbolunda en yüksek gelir elde eden kulüplerin finansal performansını gösteren Deloitte Futbol Para Ligi raporu bu sene yeniden yayınlandı. İlk 30’a girenlerin 16’sını İngiltere Premier Ligi kulüplerinin oluşturduğu listenin zirvesinde geçen yıl da olduğu gibi 731 milyon Euro gelir ile Manchester City yer aldı. Real Madrid’in 713,8 milyon Euro ile Manchester City’nin ardından ikinci sırada yer aldığı listede Liverpool 701,7 milyon Euro ile üçüncü, Manchester United 688,6 milyon Euro ile dördüncü oldu. Raporun devamı aşağıdaki linktedir.

()

Buraya kadar herşey güzel. Kazanan kazansın tabi ama maddi menfaatler oyunun daha da güzelleşmesini engelliyor ne yazık ki. İşte bu çirkin. 

Spor gibi sanatın da aşırı endüstrileşmesindeki skandal olayı  ünlü aktivist ressam Banksy’nin tablosunun başına gelenlerle öğrenmiştik. Britanya’nın başkenti Londra’da Sotheby’s müzayede evinin salonunda Banksy’nin en çok tanınan eserlerinden ‘Balonlu Kız’ (Girl With Balloon) 1 milyon sterline (12,5 milyon lira) satılmıştı. Satışın hemen ardından, Banksy’nin önceden içine monte ettiği düzenek sayesinde resmin kendi kendini imha etmesi izleyenleri şoke etmişti. Banksy, ‘Balonlu Kız’ın parçalanmasını sanatın ticarileşmesine karşı bir eylem olarak açıklamıştı.  Peki sonra ne oldu? Sahibine dendi ki tazminat açacaksınız herhalde? Yanıt şu: Olur mu aldığım fiyatın 2-3 katına yılsonuna kadar satmayı planlıyorum. İşin içine aşırı kârlar girerse kimin ne yapacağını ne düşüneceğini anlamak çok zor.

Şimdi yeniden futbola dönelim. TFF Süper Lig yayıncı kuruluşu ligin sonuna kadar 14-15 hafta öncesinden şampiyonun belli olmasını istemiyor zira 2024 birinci çeyreğe kadar abonelikleri arttırmak ya da mevcutları elde tutma peşinde. Federasyon elinde sözleşme olmasına rağmen zorda. “Seneye yayıncı kuruluş vazgeçerse naparız”ı düşünüyor. Kulüp başkanları “biz o kadar transferi boşuna mı yaptık şampiyon olmamız engellenemez” havalarında. Seyirci ise tüm bu menfaat gruplarının ortasında kalmış hakemlerin tutarsız kararlarına ateş püskürüyor. Gel de TFF Süper Lig’de hakem ol. Tam da ateşten gömlek dedikleri. 

Yayıncı kuruluş sunucusunun bundan yıllar önce eliyle işaret ederek “böyle üzüm salkımı gibi lig istiyoruz” deyişini hatırlıyorum. Amaç çok net. Üzüm salkımı. Bol şampiyon adaylı bir lig isteniyor yani. 

Hakem arkadaşlarım duydunuz mu? Üstte iki üzüm kalmış ortası boş salkım istenmiyor sizlerden.