Ankaragücü başkanının attığı yumruk ve sonrasındaki tekmeleme olayları ve 19 Aralık akşamında İstanbulspor Kulüp başkanının VAR kararını beğenmeyip takımını sahadan çekmesi çok derinlerde endüstriyel futbolun; yani kazanılan paraların oynanan oyunun önüne geçmesinin sonuçları olarak yorumluyorum. Kulüp başkanlarından bazıları bunun farkında değil ve eski tarz bir sistemin ürünü olduklarından (yaşları gereği) hataları tolere edemiyorlar. 

Benden kulüp başkanlarına tavsiyeler:

1)Hakemler, ligin dibindeysen sana düştü gözüyle bakar. Ona göre ortalama bir yönetim gösterir. Benden başkanlara tavsiye: Hakemi de yenmen lazım. Açık ve net.

2)Genç futbolcu seyirciye her zaman sempatik gelir. Endüstriyel futbolda hakem hatalarını minimize etmek istiyorsan daha fazla genç futbolcu çıkarabilmek için altyapıya yönelmelisin. İlk onaltıya 2-3 genç koyup bunları ya ilk 11 de ya da sonradan oyuna sokarsan hem tribünü hem de hakemi yanına alabilirsin.

3)Futbolcularının piyasa değeri toplamı karşı takımdan oldukça düşük ise hakem hatalarına kendini hazırlamalısın. Kendin hazırlandığın gibi maç öncesi oyuncuların hakemi kafalarından silmesine de yardımcı olmalısınız. Takdir hakları hep zengin takımdan yana olacaktır.

4)Zengin takım hep kollanır zira futbola yatırım yapmış demektir. Yayıncı kuruluş ligin erken kopmasını hiçbir zaman istemez. Üzüm salkımı gibi bir lig isterler. İyi abone sayısı yakalayamazlarsa ertesi sene federasyona indirim konusunda telkinlerde bulunulacaktır. Dolayısıyla hakemlere bu söylenmese de hakemler bunu bilir.

5)Haspel kader bir önceki maçta bir takım aleyhine açıkça ortaya çıkan olumsuz bir karar verilmişse ertesi hafta o takıma toleranslı davranılır. Buna çok dikkat edilmelidir.

6) Z kuşağı diye bir kuşak geliyor. Yakında bu kuşaktan gelenlerle oynayacaksın. BU konuda oldukça doyurucu bir külliyat var. Bu konularda da kendini geliştirmeli antrenman programlarını buna göre hazırlamalısın. Antrenmanlar bilgisayar oyunu gibi etap etap olmalı.

“Bunlar nedir ben bunları kaldıramam eski tas eski hamam devam edeceğim” derseniz bence hemen istifa etmelisiniz. Futbol bundan sonra bu yazılmamış kurallarla oynanacak.