Ankaragücü Başkanı Faruk Koca’nın 11.Aralık.2023 gecesi maç bitimi hakeme attığı yumruk, Türk futbolunda kaosa sebep oldu. Bu tam bir cinnet hâlini gösteriyordu. Onu geçtim, yerde yatan hakeme atılan tekmeler ve sonrası soyunma odasına giden hakeme tribünden atılan maddeler cinnet hâlinin bitmediğini bize anlatıyordu. Yaşanan kaosu anlatabilmem için kelimeler kifayetsiz kalıyor.

Hakemler her zaman eleştirilir. Hata yapan herkes eleştirilir, eleştirilmeli de. Ancak şiddet affedilemez. Hem de milyonların gözü önünde oluyorsa, halkı kin ve nefrete sürüklemeye ve oradan da daha büyük felaketlere kadar gider bu cinnet hali. Ne yazık ki cinnet geçirenlerin iç dünyalarında çözemediği sorunları biz toplum olarak çözmek zorunda kalıyoruz.

Peki kanun koyucu ne yapıyor? Ortada bir yasa var. Sporda şiddet yasası. Ağır yaptırımları vardı. Bugüne kadar neden uygulanmıyor? O nedenle ortaya çıkan manzara sadece cinnet geçiren üç-beş kişiyle açıklanamaz. İdareci, yönetici, müdür, adı her kim ise, görevini yapmalıydı/yapmalıdır. Görevini yapmayan yöneticiler sayesinde cinnet geçiren kişi sayısında da artış olacaktır. Demek ki herhangi bir yaptırımı yokmuş. Dur bakıyım ben de bir cinnet geçirivereyim. Nasıl olsa pek bir ceza uygulanmıyor.

Türk futbolu uzun süre bu travmayı atlatamaz. Türk sporu demiyorum zira diğer spor dallarında bir başkanın cinnet geçirmesi diye bir şey neredeyse yoktur. Bu kadar rantın yaşandığı bir spor dalı olmadığı için, diğer spor dalları amatör kalıyor futbolun yanında. Diğer bir ifadeyle futbol eskiden fakirlerin oynadığı zenginlerin seyrettiği bir oyundu. Şimdi sözde güç sahibi insanların yönettiği zenginlerin oynadığı ve tribündekilerin de seyirci kaldığı bir oyun hâline geldi. Tek kelimeyle yazık…