Günümüzde romantik ilişkiler içinde manipülasyon maalesef sıklıkla paylaşılan bir durum haline geldi.

Bugün sizlere aşırı sevgi görünümlü manipülasyon olarak tanımlayabileceğimiz Love Bombing’ten (Sevgi/Aşk Bombardımanı) bahsedeceğim.

Love Bombing, narsist bireyin romantik ilişkide bulunduğu kişi üzerindeki güç ve kontrolü ele geçirmek için kullandığı aşırı iletişim biçimidir.

Duygusal şiddetin farklı bir boyutudur.

Narsist, ilişkinin henüz başındayken şık ve pahalı hediyeler, aşırı ilgi içeren davranışlar, geleceğe yönelik planlar ve övgülerle adeta partnerinin gözünü boyayarak onu göklere çıkartır.

Manipülasyona uğrayan kişi manipülatörden “Bugüne kadar neden karşılaşmamışız”, “Biz birbirimiz için varız”, “Sensiz yapamam”, “Sensiz yaşayamam” gibi cümleler duyarken ilişkinin henüz ilk haftalarında evlilik gibi geleceğe yönelik ciddi planlarına şahitlik edebilir. İlişkide hep karşı tarafın duymak istediklerini söyler.

Narsist birey partnerinin sosyal çevrelerinde dahi bu yoğun ilgi ve sevgi gösterilerinde bulunarak herkesin güvenini kazanır. Hiçbir eleştiriyi dikkate almaz ve ilişkileri hakkındaki eleştirileri genellikle kıskançlık olarak algılar.

Buradaki amaç duygusal baskı altına alıp kendine bağlamaktır.

Narsist ilgi odağı olmak ister. İlişki ilerledikten sonra ilgi odağı olmadığı zamanlarda partnerini suçluluk duygusuna iter. İlgi odağıyken sevgi bombardımanı, ilgi kendisinde değilken partnerini değersizleştirerek cezalandırır.

Sevgisini ve ilgisini geri çeker.

Eleştirmeye başlar.

Görmezden gelir.

Konuşmak istemez.

Başkalarının yanında aşağılamaya başlar.

Dediğim gibi bu bir duygusal istismardır.

Başta çizilen muhteşem ilişki tablosunun ardından bu davranışları gören mağdur suçu kendinde aramaya başlar. Çünkü karşısında ’muhteşem biri’ vardı ve bir sebepten durum tersine dönmüştü.

Mağdur, yaşanan tüm zorluklara rağmen ilişkiyi sonlandıramaz. Kendini yetersiz, bağımlı, muhtaç, özgüveni zayıf ve psikolojik olarak yıpranmış hisseder.

Bu durum zamanla depresyon, travma sonrası stres bozukluğu, anksiyete ve panik atak gibi psikolojik rahatsızlıklara neden olabilir.

İlişkinizde bir süre sonra 'elde edilmiş', 'cepte', 'değersiz', 'sorunlu' hissediyorsanız bu ilişki size iyi gelmiyordur. Ve size iyi gelmediği halde ilişkiye devam ediyorsanız bir bağımlılık yaşıyor olabilirsiniz.

Sevgi bombardımanına maruz kaldığınızı fark ettiğiniz zaman en kısa sürede psikolojik destek alın.

***

Şiddete maruz kalıyorsanız yalnız olmadığınızı unutmayın.

Şiddet mağduruysanız ya da mağdur birini tanıyorsanız 112 Acil Çağrı Merkezi, ALO 183 Sosyal Destek Hattı, 0 (212) 656 96 96 0 (549) 656 96 96 Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hatları ve Bursa Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’nin (ŞÖNİM) 0224 223 03 68 numaralı hattından destek alabilirsiniz.

Şiddete maruz bırakılıyorsanız veya bırakılan birini tanıyorsanız, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Mobil Kadın Destek Uygulaması olan KADES ve Türkiye Vodafone Vakfı Mobil Uygulaması olan Kırmızı Işık uygulamalarını telefonunuza indirebilirsiniz.