Pasör çaprazı, dublaj, karar seti, blok aut v.d… Bunlar öğrenmemiz gereken ve belki de çok geç kaldığımız teknik voleybol ifadeleri. Yaz boyunca çılgın futbol transferlerini takip etmekten, tıpkı yüksek değer biçmediğimiz ta ki bir yabancı birinin koleksiyonumuzu görüp te şu çok değerli bir ürün diyene kadar yüzüne bakmadığımız bir broş gibi voleybolda da altın kadınlarımızı görmezden geldik. Ne yazık ki Türkiye bir futbol ülkesi diğer branşlar hep ortaya karışık garnitür gibi. Asıl yemeğimiz değiller. Farz edelim Brüksel’de Avrupa Kupası maçına çıkan bir futbol kulübümüz de voleybolcularla dönüyor olsun. Futbolcular Business Klas koltuklarda ön tarafta uçar. Yani kadın voleybolcuların futbolcularımızla kaynaşması söz konusu bile olmaz zira futbolcular milyon Avrolarla transfer olurken kadınlar yüz bin avrolarla transfer oluyor ve bu milli maç diğeri Şampiyonlar Ligi falan.

Voleybolu hiçe saydığımız bir başka durum da televizyonda gösterilen spor tartışma programlarından gelir. “Ebrar nasıl oynamalı”, “Eda Erdem hata yaptı mı”, “Vargas’ın yeri orası değil hoca yanlış oynatıyor”, “Bizim savunmaya ağırlık vermemiz lazım ya da servis atışlarını geliştirmemiz lazım” gibi ifadelerle saatlerce konuşan spor yazarlarımız oluyor mu? Pek çoğumuz Türkiye voleybol kadınlar ligimizin başlayacağı tarihi bile bilmiyoruz. Hemen hemen basketbol da aynı durumda.

Şunu belirtmeliyim ki filenin sultanlarının kürsüde sağında ve solunda yer alan ve hatta kürsü dışı kalan İtalya’yı da katarsak bu 48 voleybolcunun yarısı Türkiye’de voleybol oynuyor. Oğlum Bora’nın (13 yaş) fark edişiyle bizim kadınlar voleybol ligimiz bir tür “İngiltere Premier Futbol Ligi” gibi. En klas smaçörler pasörler bizde. Ama maalesef gözden kaçırıyoruz.

Ben kadınlarımızın Cumhuriyetimizin 100. Yılında Avrupa’nın göbeğinde hatta Avrupa Birliği’nin başkenti olarak kabul edilen Brüksel’de kürsüde somurtup kalmış Sırbistan ve Hollanda kafilesinden daha yüksekte bir yerde altın kupayı kaldırmış olmasını gurur verici bir spor olayı olarak kabul ediyor hepsini ayrı ayrı tebrik ediyorum. Parkenin ardında kalanlar da mutlaka vardır. Onlara da altın kadınlara yardım ve desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum.

Önümüz Olimpiyat, Nice Büyük Zaferlere.