Bursaspor’un 35 kişilik dev kadrosu belli oldu. Bu daha sonra 22’ye düşecek ve geriye kalanlar rezervde olacak. Bu kadrodan şüphesi olanlara söyleyeyim gidenleri unutturacak isimler hazırda bekliyor. Bir tertip hazırlar mısın deseler hemen bir 11 dizilişi çıkarıvereyim size:

Kale: Canberk

Geri dörtlü: Eren Tunalı, Ertuğrul Kurtuluş, Furkan Emre Ünver, Abdullah Tazgel

Orta Saha: Ozan İsmail Koç, Ömer Turan Görgüç, Çağatay Yılmaz, Mustafa Genç

Forvet: Berat Altındiş, Hasan Sabri Karaca

Bu kadar basit. Neden mi? Bu çocukların hepsi geçen sene oynadı. Hem de öyle 1500 dakika falan değil. Dolu dolu oynadılar. Deli dolu oynadılar. Hata yaptılar kızmadık. Gol attılar coştuk. Yine aynısı olur ve bu defa play off ya da ilk iki neden olmasın? İlk beş maça tam konsantre çıkılsın ve gerekli puanlar alınsın sonra seyredin gümbürtüyü. Tek sorun kafalarının rahat olması. Saha dışı olaylara kulak tıkamaları. Bir de şans faktörü var tabi. Futbol şansı futbol bahtı. Bunlar da lazım. Fenerbahçe’den R. Madrid’e giden Arda’nın futbol bahtının çok fazla olduğunu düşünüyorum zira bizim çocukların Arda’dan kalır yanı yok. Hepsinde teknik kapasite var. Bu yazı iyi geçiriyorlarsa ve kuvvet antrenmanlarına da özen gösteriyorlarsa ben bir sorun sezmiyorum. Bu nedenle beklentim büyük.

Eğer genç biri karşınızdaysa “çok çalış” demek akla gelen ilk şeydir. Ama bu ucu açık ve çoğu zaman anlamsız gelir. Ne kadar çok? Kaç saat? Kaç gün? Nasıl planlamalıyım? Hemen söyleyeyim: 10 bin saat!

Peki bu 10 bin saat nereden çıktı? Hemen açıklayayım. Malcolm Gladwell'in ilk olarak 2008 yılında basılan “Outliers” adlı kitabında başarıyı getirdiğini öne sürdüğü iki etkenden biridir. Temel olarak kural, bir konuda uzmanlaşmak için en az 10 bin saat üzerinde çalışılması gerektiğini söyler. Bu da eğer günde 8 saat çalışılıyorsa 1250 güne tekabül eder. Yılda 300 gün çalışıp 2 ay dinlenen bir futbolcu için yaklaşık 4 yıl demektir. Kabaca 17-18 yaşlarındaki bir Bursaspor’lu futbolcu 22 yaşına kadar günde 8 saat antrenman yapmalıdır. Tabi ki kulüpte yapılan kuvvet antrenmanları, taktik antrenmanlar bunun dışında tutulmalıdır. Çoğu insan günde 8 saat çalışmadığı için yaptığı işte “Elit” olamamaktadır.

Spor bilimdir. Futbol ise bilimin merkezindedir. Hesap ortada. Elit olmak istiyorsanız günde 8 saat çalışıp yaklaşık 4 yıl katlanacaksınız. Ondan sonra dünya starı oldunuz işte.  

Şimdi soru şu: Bu 35 kişilik dev kadrodan kaçı 10 bin saatlik tempoya katlanabilir?

Katlananlar hem yukarı çıkacak hem de Bursaspor’u yukarı taşıyacaktır. Katlanamayanlar hep buralarda kalacaktır.