Günlük yaşantımızda kullandığımız Elektrikli ve elektronik cihazlar yaşamımızı kolaylaştırıyor. Ancak bu kolaylaştırmanın yanında bizim sağlığımızı bozucu etkileri de bulunmaktadır. Elektromanyetik alanlar; yaşadığımız çevremizdeki tüm akım taşıyan kablolar, elektrikli aletler, yüksek gerilim hatları, TV ve bilgisayarlar,  wifi internet modemler, internet wifi güçlendiriciler, oyun konsolları, fırınlar, ütüler, elektrikli süpürgeler, mobil telefonlar, cep telefonları, uydu antenleri ve verici antenler elektro manyetik dalgalar yayarak insan sağlığını etkilemektedir. Evlerimizde günlük kullandığımız çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, buzdolabı, mikrodalga fırınlar, saç kurutma makineleri, elektrikli traş makineleri, elektrikli ısıtıcılar, bilgisayarlar, cep telefonları. Makina ve cihazların her birinin çevresinde elektromanyetik alan mevcuttur.

Yaptığım bir araştırmada hafta sonları Bursa’da yaşayan insanların yaklaşık 400.000 civarındaki kısmı AVM’lerde vakitlerini geçirmektedir. AVM’lerdeki aydınlatmanın insanı yoran etkiye sahip olduğunu biliyoruz. Bu nedenle şunu söyleyebiliriz 'Alışveriş merkezlerinde yoğun bir manyetik alan dağılımı var.

            Alışveriş merkezlerinde uzun süre kalanlardan zaman zaman baş dönmesi ve baş ağrısı şikâyetin de bulunduğunu biliyoruz. Dikkat ederseniz alışveriş merkezlerinde yoğun bir aydınlatma olduğunu görürsünüz. Bunun nedenlerinden birinin de manyetik alan olduğunu uzmanlar belirtmektedirler.

AVM’lerde her yerde ağ şeklinde olan yukarıdan aşağıya doğru kablolardan elektrik akımı var. Bu elektrik akımının etrafında yoğun bir manyetik alan ortamı vardır. İşte AVM’lerdeki insanlar aşağıdan, yukarıdan, sağdan ve soldan bu manyetik alana maruz kalmaktadırlar. Ayrıca alışveriş merkezlerinde bir de ultraviyole ışık var. Bütün bunları bir araya getirdiğimizde orada insanı yoran bir durum oluyor. Alışveriş merkezleri gezmek, sohbet etmek, oyun oynamak için sağlıklı bir tercih değildir; aslında ihtiyaçlarınızı aldıktan sonra oradan ayrılmak lazım.

Uzmanların verdiği bilgilere göre iş bununla da bitmiyor. Bu dünyada hayatını sürdüren her birimiz görünür olan ışığın titreşiminden biraz daha az titreşimli İnfared, Kızılötesi, elektromanyetik radyasyon kaynağı olarak elektromanyetik dalgalar yayıyoruz. İnsan hayatı devam ettiği müddetçe de İnfared, Kızılötesi radyasyon yayacaktır.  İnsanın vücudu, besinleri yakmakla oluşan ısıyı, vücut sıcaklığını 36°C-37°C sabit tutmak için sürekli olarak etrafa yaymak zorundadır. Bunu İnfared radyasyonla yapar. Yani insan vücudu ısısını elektromanyetik dalgalarla uzaklaştırır. Bunun gibi yer kürenin ve vücudumuzun hemen her bölgesinin elektromanyetik özellikleri saptanmıştır.  İnsan organizmasının manyetik alanlarının çevremizdeki doğal alan olan yer kürenin manyetik alanı ile uyumlu olduğu da  bilinmektedir.

Hayatımızı kolaylaştıran bunca teknolojinin en önemli araçlarından biri olan cep telefonu, bilgisayar, televizyon, elektrikli ev aletleri, uydu antenler, kablolu iletişim sistemleri vs. vücudun manyetik alanları ile yer kürenin manyetik alanı arasındaki uyumu bozmaktadır. İnsanlığın kullanımına girmiş bu aletlerin elektromanyetik alanları, insan vücudundaki elektromanyetik alanlardan ve doğal çevre alanlarından çok daha fazladır.  En fazla manyetik alana saç kurutma makinesi, elektrikli traş makinesi ile floresan lamba  sahiptir.

Bugün dünyada yaklaşık 5 milyar 190 milyon insan, akıllı telefon kullanıyor. Ülkemizde 73 milyondan fazla abone var. Akıllı telefon kullananların sayısı ise 40 milyonun üzerinde. İnsanlar, bu kadar çok kullanılan bir aracın insan sağlığına olan etkilerini merak ediyor. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bektaş Murat Yalçın, elektronik cihazların kullanımı noktasında insanların dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Bu konuyla ilgili tartışılması gereken ilk konu baz istasyonları. Yüksek gerilim hatları ilk yapıldığında, insan sağlığına etkisinin olmadığı söylenmişti. Daha sonra yüksek gerilim hatlarının altında oturan insanlarda lösemi hastalığı görüldüğü tespit edildi. Baz istasyonlarının da sağlık üzerine bir etkisinin olmadığını söylüyorlar. Baz istasyonları iletişim kurabilmek için mikro dalga enerjisi kullanıyor.

Mikro dalga enerjinin iki tipi var. Bunlardan bir tanesi termal enerji. Bu hepimizin bildiği mikro dalga fırında her hangi bir yiyeceği ısıtan ısı. Diğer bir tipi ise mikrodalga enerjisi.  Asıl kimyasal olan enerji bu. Bu enerjinin etkilerinden biri, hücrenin iç kimyasını bozabiliyor olması. Hücre zarı ve hücre DNA’sı üzerine etkileri var.

 Baz istasyonu yakınında yaşayan insanlarda baz istasyonlarından kaynaklı ortaya çıkan hastalıklarla ilgili şimdiye kadar ortaya konan bilimsel bir veri yok. Ama baş ağrısı, yüksek tansiyon gibi bazı durumlarda artış olduğuna dair veriler var" diyor Bektaş Murat Yalçın hoca.

Özellikle cep telefonlarının kullanıldığı frekanstaki elektromanyetik alanın insan geninde hasara yol açtığı yapılan araştırmalarda ortaya çıkmıştır. Beyinde önemli fonksiyonları kullanmamızı sağlayan gri madde; aşırı telefon kullanımı sebebiyle azalıyor. Bu bulgu, Almanya’da yapılan bir araştırmadan. Üstelik bu araştırmaya göre telefon bağımlılığının etkileri, uyuşturucu bağımlılığına benziyor.

            Tüm bunları yapmamızı sağlayan gri madde; Almanya’da yapılan bir araştırmaya göre; aşırı telefon kullanımı sebebiyle azalıyor. Bilim insanları, 22'si akıllı telefon bağımlısı olmak üzere 48 kişinin beyinlerinden alınan görüntüleri inceledi. Sonuçlarda bağımlıların beyinlerinde gri madde azalması olduğu görüldü.

İşte bu nedenle elektromanyetik radyasyondan korunmak için alınacak  pratik öneriler;

 ● Elektrikli aletleri kendinizden mümkün olduğunca uzakta çalıştırın. Elektromanyetik etki mesafe ile hızla azalacaktır.

● Kullanmadığınız elektrikli aletleri ya kapalı tutun ya da fişten çıkartın. “Stand by” konumunda kaldığı sürece elektromanyetik kirlilik yaratacaktır.

● Dinlendirici bir uykuya geçmek için yatak odasında TV, radyo bulundurmayın. Ekonomik (halojen ve floresan) lambaları mümkünse kullanmayın, kullanıyorsanız kendinizden uzak tutunuz.

● Elektrikli saat/radyo/alarm başucunuzda bulundurmayın (pilli kullanmayı tercih edin)

● Yatak odasında başucunuzda cep telefonunun durmamasını sağlamaya çalışın.

Cep telefonlarını üzerinizde açıkken bulundurmayın (kalp üstünde, bel ve göğüs hizasında bulundurmayın)

Açık bir cep telefonunu kendinizden uzak mesafede bırakın ve tercihen bir metre mesafeden kulaklıkla konuşun. SAR değeri düşük olan cep telefonlarını tercih edin.

● Elektrikli battaniye kullanmayın  ya da yatmadan önce yatağınızı ısıtarak kullanın.

● Lap Top bilgisayarlar şarjlı kullanıldığında düşük elektromanyetik alana sahiptir. Lap Top bilgisayarları diz üstünde kullanmayın.

Saç kurutma makinesinin manyetik alanı çok yüksek olduğundan, sürekli kullanmak yerine aralıklarla ve kısa süreli kullanın.

Mikrodalga fırın çalışırken en az bir metre den uzakta durun ve gerekmedikçe kullanmayın.

● Fotokopi makinalarından (yüksek manyetik alana sahiptir) en az 50 cm. uzakta durun.

Elektrikli traş makinesi kullanmayın veya şarjlı kullanın.

T V. ekranlarından (ön ve arkasından) en az iki metre uzakta bulunun.

● Çamaşır, bulaşık makinesi vs. çalışırken yakınında bulunmayın.

Düşünelim bir kere, günlük yaşantımızda kullandığımız bu cihazların etkilerine ne kadar maruz kalıyoruz. Unutmayalım ki! Kullandığımız ve yaşamımızı kolaylaştıran Elektrikli ve Elektronik cihazlar, bunun karşılığında mutlaka sağlığımızdan bir şeyler götürüyordur. Sağlıcakla kalın.