Avrupa’da futbol, gerek piyasa değeri gerekse liglerin kalitesi açısından dünyanın önde gelen futbol coğrafyası hâline geldi. Henüz ülkesinde olan, yani yurt dışına açılamamış 100 futbolcuya sorsanız, abartmayayım ama en az 90-95’i geleceğini Avrupa’da görür. Böylesine önemli bir futbol coğrafyasında ise bugünlerde gündem, iki genç futbolcu Arda Güler ve Barcelona’lı Gavi. Spor gazeteleri ve çeşitli yayın organları, yaptıkları haberlerle bu ikiliyi karşılaştırıyor. Gavi, La Liga’da 27 maça çıkmış 1726 dakika sahada kalmış 2 gol 6 asist ve 8 gole katkıda bulunmuş.  Arda Güler ise 10 maç 224 dakika 3 gol ve 2 asistlik performansıyla ikinci sırada. Bu istatistiklerle beraber sosyal medyadaki izlenmelerine bakarsanız Gavi Barcelona sebebiyle 1 milyonun üzerinde izlenmiş. Arda’nın bazı videoları 300 bin izlenmeyi bulmuş. Gollerini ve klas hareketlerini gösteren videolar genellikle 100 bine yaklaşıyor. Bu yaz her ikisi için de çok önemli olacak. Beslenmelerinden fizyoterapistine kadar profesyonelce bir yaz geçirirse, Arda neden Gavi’yi geçemesin? Henüz gelişme çağındalar. Kemik yapılarından kas sistemine kadar herşey şu birkaç sezon için de belirginleşecek. Basketbolda “fundamental” diye bir tabir vardır. “Temeller, esaslar” gibi tercüme edilse de şunu anlatır aslında: Çocukluk çağında kemik ve kas yapını ne şekilde geliştirir, antrenmanlarını ve tekniğini buna göre uyumlarsan, o temeller o esaslar seni ilerde yarı yolda bırakmaz. Kısacası 20’li yaşlardan sonra temeller ve esaslar üzerine pek bir şey koyman mümkün değil. Şahsi fikrim, futbol oyun zekâsı ve uyanıklık gibi melekeler de bu yaşlarda edinilebilir. Gelelim güncel piyasa değerlerine. Kağıt üzerinde yazan rakamlar Arda’nın 30 Milyon Euro, Gavi’nin ise 60 Milyon Euro edeceği. Bu kadar bilgiye nasıl mı ulaştım? Eğer bir futbolcu 17; hatta 16 yaşında A takımda oynamaya başlarsa Dünya medyası bol bol haber, video istatistik yayınlar. O nedenle dataya ulaşmak çok kolay artık.

Şimdi akla gelen soru, başlıkla metnin uyuşmazlığı. Yani Arda Güler Vs. Ali Akman yazdın bir karışıklık oldu herhalde diyebilirsiniz. Yok aslında. Bir karışıklık falan olmadı. Bir serzenişimi dile getirmek istedim. Eğer futbol kamuoyunun Arda-Gavi ikilisini konuştuğu bir ortamda, belki de yazıya öyle başlayıverdim. Öyle de devam etmek istedim. Yine de birkaç satır karalayayım. Ali Akman’ın transfermarkt piyasa değeri 1.5 Milyon Euro. Yaşı 20 olması sebebiyle bahsettiğim temel ve esaslara bir şey koyması zor. 25 maç oynamış 6 gol atmış ancak bunları Arda ve Gavi’den 3 yaş ilerdeyken yapabilmiş. Sosyal medyada ortalama 300 bin görüntülemeye sahip. Ancak dediğim gibi 3 yıllık bir avantaja rağmen bu istatistiklere ancak ulaşabilmiş. 

Futbol bir market ve pazarlama işi aynı zamanda. Ali, aceleci davranmasaydı Bursaspor’da çok daha fazla temele sahip olabilirdi. Arda’yı tüm Türkiye bağrına bastı. Futbolcu ağabeyleri taraflı tarafsız ona karşı saygılı oynuyorlar sahada. Böyle bir ortamda hem kendini geliştiriyor hem dakika kazanıyor. Şimdiki gençlerin gözü Arda’da. Avrupa’da ise Gavi’de. Yani, yapılan karşılaştırmalar Arda vs. Gavi üzerine hep.