“2022 yılını 'Tapu ve Dönüşüm Yılı' olarak ilan eden ve çalışmalarını bu doğrultuda yoğunlaştıran Yıldırım Belediyesi, bir yandan kentsel dönüşüm çalışmaları ile ilçenin çehresini değiştirecek projeleri hayata geçirirken,  diğer yandan da kaçak yapılaşmayla kararlı mücadelesini sürdürüyor.”

Basında yer alan haberde, “Yıldırım Belediyesi, Sinandede Mahallesi’nde özel sektör eliyle gerçekleştirdiği kentsel dönüşüm projesinin startını verdi.” deniliyor. Haberin devamında, “Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’ın 28 bin 500 metrekarelik alanda gerçekleştirilen düzenleme ile 16 bin metrekarelik konutlaşma alanı, 7 bin metrekare yol alanı, 4 bin 500 metrekare park alanı ve bin metrekare belediye hizmet alanı elde edilecek. Proje ile yaklaşık değeri 70 milyon TL olan 12 bin 500 metrekarelik sosyal donatı alanı tek kuruş ödemeden kamuya kazandırılacak ve belediye önemli bir tasarruf sağlamış olacak.’

Özel sektör eliyle yapılacak dönüşüm kapsamında gerçekleştirilen yıkım törenine katılan Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, ‘Yaptığımız imar ve kentleşme çalışmaları ile birlikte yeni Yıldırım'ı inşa etmeye devam ediyoruz. Bu bağlamda yasal düzenlemelerden imar uygulamalarına, kentsel dönüşümden yeni sosyal yaşam alanlarının kazandırılmasına kadar birçok noktada proje ve hizmet üretiyoruz.’ ifadesine yer veriliyor.

Hak sahipleriyle görüştüğümüzde cadde üzerinde terk istenmediğini, 3,5 emsal verildiğini, kendilerinde yüzde 44 oranında terk istendiğini ve 2,5 emsal verildiğini, dolayısıyla mağdur edildiklerini iddia ettiler. Bir inşaat firmasının aldığı binanın yıkım işleminin törenle yapılması ve törene Oktay Yılmaz’ın katılarak yıkım sırasında poz vermesi, mahalle halkına “Bakın biz yıkılma başladık. Diğerlerini de yıkacağız algısı oluşturmak için  ‘Yıldırım’da Kentsel Dönüşüm başlıyor!’ ifadeleriyle,  yer sahiplerine gözdağı vermek istiyor. Kısacası, Kentsel dönüşüm, bizim için bir Kentsel Yıkım!” diyorlar.

Belediye yetkilileriyle yaptığımız görüşmelerde Düzenleme Ortak Pay Oranı 29,46 olduğu, iki adada 2,5 emsal verileceği ifade edildi. Konu İYİ Parti Meclis Üyeleri tarafında Belediye Meclisinin geçen oturumunda gündeme getirildi. Sinandede’de Kentsel Dönüşümün kar amacı güdülmeden Belediye şirketleri veya kamu iştirakiyle yapılması hakkındaki görüşlerini bildirdiler. Hak sahiplerinin bir kısmı da izleyici olarak bulunduğu toplantıda, Başkan Oktay Yılmaz konuyu değerlendireceğini ifade etti.

Kentsel Dönüşüm rantsal dönüşüm olmamalı. Kentsel dönüşüm iş yapan firmalara kar getirecek, yeni iş imkanları yaratacak alanlar olarak düşünülmemeli. Kentsel dönüşüm yapılırken özellikle kamu kurumlarının, bu işlerde öncülük etmesi, kar amacı gütmeyerek, hak sahiplerinin zarar görmesine engelleyecek şekilde yapılması gerekmektedir.

Kentsel dönüşüm sırasında kent estetiği, kent ruhu be kentin dokusu değiştirilmemelidir. Şu ana kadar gerçekleşen kentsel dönüşümler toplumda “Rantsal Dönüşüm!” şeklinde algılandı. Yapılanlarla kent estetiği korunmadığı gibi kent değerleri de yok edildi. Sadece daha yüksek ve daha iç içe binalar inşa edildi.

Konuyu bir Alman mimarın Bursa’nın görünüşüyle ilgili sözleriyle bitirelim. Arkadaşım Gürkan Kanbir, “Bir Alman Mimar, bir arkadaşımla birlikte büroma beni ziyarete geldiler. Pencereden Yıldırım’a doğru baktı Alman mimar. Bursa’ya hayran olduğunu düşündüm. Bursa’ya hayran olduğunu sandım. İçimde bir sevinç belirdi. Yarım yamalak İngilizcemle ‘Fotoğraf çekebilirsin.’ dedim.  

Adam şöyle bir baktı. ‘Bu ne diyor?’ dercesine. Getiren arkadaşıma, ‘Bu niye kızgın şekilde ters ters bakıyor?’ diye sordum. Arkadaşım Almanca ‘Niye yan yan bakıyorsun? Neden fotoğraf çekmiyorsun?’  dediğim söyledi. Adama hafiften sırıttı. Ellerin açıp doğruyu gösterdi. ‘Burayı mı çekeceğim? Burası şehir mi? Burayı şehir mi sanıyorsunuz? Hindistan'ın gecekondularından farksız, bir beter!’ dedi. ‘Burada çektiğim fotoğrafları kime göstereceğim?’ Bana gülerek baktı. ‘Olsa olsa bir afet fotoğrafı olarak, bir ovanın nasıl yağmalandığının, fotoğrafı olarak görülür!’ dedi.

Şehirlerimize, şehirlerimizin tarihine, kültürüne yazık etmeyelim. Kentsel Dönüşüm yapacağız derken şehirlerimizin ruhunu yok etmeyelim.