Milli Eğitim Bakanlığınca, kadrolu öğretmenlerin il içi, iller arası isteğe bağlı yer değiştirme başvuruları ile zorunlu çalışma yükümlülüğü ve mazerete bağlı yer değiştirme takvimi ilan edildi.
Milli Eğitim Bakanlığınca, öğretmenlerin 2023 yılı yer değiştirme takvimi yayımlandı. Buna göre öğretmenlerin il içi isteğe bağlı yer değiştirme başvuruları 13-17 Temmuz tarihleri arasında alınacak, yerleştirme sonuçları ise valiliklerce 20 Temmuz'da ilan edilecek.
İller arası isteğe ve zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirme başvuruları, 28 Temmuz-2 Ağustos tarihleri arasında alınacak, atama sonuçları ise 4 Ağustos'ta ilan edilecek. Aile birliği, sağlık, can güvenliği mazeretleri ve engellilik durumu ile diğer nedenlere bağlı yer değiştirmeler için ise başvuruların kabul edilmesi ve onay süreci 7-14 Ağustos'ta, tercihlerin yapılması ve onay süreci ise 17-21 Ağustos'ta yapılacak. Atamaların ilanı da 23 Ağustos'ta gerçekleştirilecek.
Genellikle öğretmenlerin büyük çoğunluğu zorunlu hizmetlerini Anadolu’nunen ücra köşesinde yapmaktadır. Atama dönemlerin dört gözle bekleyen zorunlu hizmeti tamamlayıp yeni görev yerine atanmak isteyen öğretmenlerin çoğunlukla hizmet puanına takıldıkları için ataması yapılamamaktadır.
Bütün mesleklerde olduğu gibi öğretmenlik mesleğide huzurla mutlulukla yapılması gereken bir meslek türü olduğu unutulmamalıdır. Bütün mesleklerde mutlu insanların daha verimli oldukları unutulmamalıdır. Öğretmenleri ücretli, sözleşmeli, kadrolu diye sınıflara ayırmak devlet okulu ya da özel okul diye ayırmak bu mesleğin ülkemizde gereken değerini bulmadığının göstergesidir. Son dönemde öğretmenlerin maaş ve özlük haklarında iyileştirmeler yapılmaya çalışılmaktadır. Ancak 21 yıldır ülkede iktidar olan bir siyasi partinin bakanları bile öğretmen üzerinde ortak bir karar üretememişlerdir.
Yeni bakan öğretmenlik meslek kanunu ve özlük hakları konusunda yapmak istediklerine bakılınca aklıma gelen soru: Kaç yıldır bakanlıkta görevli biri olarak neden bugüne kadar bu konularda öğretmenlerin haklarını iyileştirme yoluna gitmediniz? Sanki kendinizden önce aynı bakanlıkta daire başkanlıkları müsteşarlıklar yapmadınız mı? Bugün öğretmenlerin haklarında bir eksiklik bir olumsuzluk varsa bunun en büyük sorumlularından biri siz değil misiniz?
Her koltuğa oturan sanki bir şeyleri değiştirmek zorundaymış gibi yap boz tahtasına dönmüş bir bakanlık. Elbette değişmesi gereken kanunlar yönetmelikler vardır. Ancak köklü değişikler yapılmak isteniyorsa sözleşmeli öğretmenlerin eşlerinden ayrı çalışmak zorunda bırakılmasını neden düzeltmiyorsunuz. Bazı aileler bu nedenle ayrılıklar yaşanmakta çocuklar ya anne ya da baba özlemiyle büyümekteler. Bir şeyler değiştirilmek gerekiyorsa atama yönetmeliğinde değişikliklere gidin. Sözleşmeli öğretmen saçmalığına bir son verin. Bu mesleğin okulunu okumuş pedagojik formasyonunu almış insanlar aynı okullarda çalışırken farklı kanunlara tabi tutulmasından daha büyük haksızlık olabilir mi? Üç kuruş daha az para ödemek için öğretmenleri sözleşmeli kadrolu diye ayırmak saçmalık değil mi? Düşünsenize iki  fen bilgisi öğretmeni aynı okulda çalışıyor olsun birisi kadrolu, diğeri sözleşmeli olsun. Maaşları farklı, statüleri farklı, atama dönemi geldiğinde atanma şartları farklı... Sonrada bu öğretmenden başarı bekleyeceksin.  Ülkede öğretmen açığı had safa iken ek ders karşılığı ücretli öğretmenlik saçmalığı hala devam etmektedir. Bunca öğretmen açığı varken atanamadığı için özel okullarda asgari ücretle çalışmak zorunda kalan binlerce öğretmen atama beklemektedir. Yeni bakanımıza el insaf diyorum.