Çocukların ve gençlerin okul başarısı günümüz koşullarında oldukça zor olmasına karşılık anne ya da baba olarak onlara tutum ve davranışlarımızla destek olabiliriz. Onlara anlayışlı sevecen yaklaşımlarımız onların başarısını olumlu yönde etkileyecektir. Her yaşın ayrı bir güzelliği ve yaşanması gereken olayları vardır. İllaki başarı olsun diye diktelerden uzak durmak gerektiğini aklımızdan çıkarmayalım. Çünkü dikteler çocuğu bıkkınlığa derslerden soğumasına neden olabilir. Ayrıca sizin ona olan güveninizi sorgulamaya neden olabilir. Çocuğa verilen talimatlar yerine ona sorumluluk vermek bazı görevler vermek onun sorumluluk duygusunun gelişmesine neden olur. Verilen bu görevleri takip etmek çocukta sorumluluk duygusunun kendiliğinden gelişmesini sağlayacak ve başarısına etki edecektir

Çocuğunuzu başka çocuklarla kıyaslamayın o başarılı o çalışkan onun dersleri şöyle iyi gibi sözler çocuğunuzun kendisini başarısızlık, tembellik ve beceriksizlikle suçladığınız duygusu oluşturur.  Buda kendine olan güvenini kaybetmesine neden olur. Güveni kaybeden çocuk bırakın derslerde başarılı olmayı   hayatta da başarılı olamaz.

Çocuklar özellikle ortaokul sıralarında çevreden rol modeller edinmeye başlar. Ortaokul öncesinde en iyi rol modeller anne ve babadır. Ancak ergenlik dönemiyle birlikte rol model arayışları değişir. Bu nedenle ona rol model olacak iyi yetişmiş iyi kültür almış bilgi eğitimli kişilerle tanışmasını sağlamak onun eğitim hayatında başarılı olması için gereken sorumluluğu almasını sağlayacaktır. Günümüzde teknolojinin, televizyonların. Sosyal medyanın içeriklerine bakılınca rol modelli farklı ortamda bulmak oldukça zordur. Çocuklarımızın kolaycılığa kaçmasına neden olabilir. Onların yaşam tarzları ve popülaritesi çocuklarımızın onları rol model seçmesine neden olabilir. Bu nedenle çocuklarımızın sosyal medyası ve yaşantısı mutlaka kontrol edilmelidir.

 Çocuklarınız teknolojik gelişmelerden uzak tutamazsınız ancak bu gelişimi onun yararına kullandırmak öncelikle anne, babanın sonrada okulun görevidir. Unutmayın kontrolü sizde olmayan teknoloji çocuklarınızı ve siz felakete sürükleyebilir.

 Çocuklarımıza olan tutum ve davranışlarımız onlarda öz güven eksikliğine neden olmamalıdır. Öz güveni eksik olan öğrenciler derste katılımda sıkıntılar yaşar. Derse katılımı olmayan öğrencilerin başarılı olma şansıda azdır. Çocukta öz güven kaybına neden olan başlıca etmenler kınama, yerme, eleştirme, pasifize etme gibi davranışlardır. Çocuğunuza karşı bu tür tutum içine girmeyiniz. Öz güveni olmayan çocuklar bildikleri konularda bile söz almazlar sorulan sorular direk kendilerine sorulunca cevap verirler. Yorumlama yetenekleri sınırlıdır. Sürekli yanlış yapacağım korkusu hakimdir. Üretkenlikleri azdır Yazılı sınavlarda başarılı olurlar ama sözlü sınav ders içi katılımları zayıftır. Öz güveni az olan çocuklar arkadaş edinmekte de zorlanırlar. İçlerine kapanık yalnızlığı tercih ederler.

Çocuklarınızın okul hayatını irdeleyin. Okul içinde günlük yaşadığı olayları dinleyin. Kendisine uygulanan eğitimi öğretmen davranışlarını arkadaş davranışlarını irdeleyin. Pek çocuk okul hayatında yaşadıkları olumsuz olaylar yüzünden yitip gitmektedir. Kötü öğretmen kötü arkadaş çocuğunuzun ellerinizden kayıp gitmesine neden olabilir. Bu yüzden mutlaka arkadaş çevresini takip edin. Okul çıkışı arkadaşta kalma ya da arkadaşla gezmek gibi isteklerini tanımadığınız ailelerle görüşmesine izin vermeyin. Yaşça kendinden büyük arkadaşlar edinmesine izin vermeyin. İyi arkadaşlıklar kurması çocuğun okula severek gitmesini sağlayacaktır. Okulu seven öğrencinin başarısı da artacaktır. Bize göre iyi olmayan arkadaş ona iyi gelebilir. Olumsuzluğunu fark ettiğiniz arkadaşıyla uzaklaşmasını isterken katı tutumdan sakınmak çocuğumuz için önemlidir. Sert ve katı tutumlar onun daha fazla agresifleşmesine sizin dediklerinizin tam tersini yapmaya zorlar.