Geçen yazımızın devamı nitelinde   2. Seri olarak okul başarısı artırmak için neler yapmalıyız yazımıza devam ediyoruz. Her yaşın kendine has özellikleri olduğunu unutmayınız. Çocuklarınıza yapabilecekleri yaşlarına uygun görevler vererek çocukta sorumluluk duygusunu gelişmeye çalışınız. Sorumluluk duygusu gelişen   gelişen çocuklar  derslerde başarılar olurlar. Çocuklarda sorumluluk duygusunu geliştirmek amacıyla verilecek görevler yaşına uygun olmalıdır.  Çok basit ya da yaşına göre zor görevler vermek çocuklarda olumsuzluklara neden olabilir. Basit görevler çocukta kendine güvenin tavan yapmasına ve her şeyi boş vermesine neden olurken, Zor görevlerde başarısızlıkla sonuçlanınca tam tersi güven eksikliğine ve   başarısızlık korkusuna neden olabilir.

 Çocuklarımızı uygun görevler vermenin yanında onların yaşların uygun hareketler sergilemeliyiz. Anne ve baba olarak çocuklarımıza sevgi gösterirken onların yaş seviyesine inerek çocuksu davranışlar sergilememiz çocuklarda olumsuzluklara neden olabilir. Yaş seviyesine uygun davranışlar sergilemeliyiz. Özellikle anneler bu konuda gereken hassasiyeti göstermeleri gerekir. Sahiplenme ve koruma duygusu ile yaklaşımlarda korucu rolü üstelen anneler çocuklar büyüse bile hala sen benim küçüğümsün sözleri ile onları korumaya çalışmaları kişilik gelişimi ve sorumluluk duygularının zayıflamasına neden olur.  

 Aile iletişimi güçlü çocuklar kendine güven duygusuyla büyür bu nedenle Çocuklarınızla birlikte zaman geçirin onların kendilerini ifade etmelerine duygu ve düşünlerini size açmalarına izin verin bu durum onların yaşayabileceği okul   sorunlarını çözmesine kendisine olan güvenin gelişmesine neden olacaktır. Kendine güveni olan çocuk kendi duygu ve düşüncesini ifade edebilen çocuklar okul hayatlarında başarılı olmaktadırlar.

Dersler karşı ilgisiz arkadaşla gruplarına girmelerine engel olun.   Bu tür arkadaşlıkların kendisinde sebep olabileceği başarısızlıkları ve olumsuzlukları açıkça konuşun. Ders ilgisiz öğrencilerin aynı zamanda disiplin sorunu olduğunu unutmayın.  Derse ilgisiz çocukların aynı zamanda devamsızlık sorunu yaşayacakları bir başka gerçektir. Derse ilgisiz çocukların eğitim ve öğretimi baltalamak için öğretmenlerine karşı saygısız ukala öğrenciler olduklarını unutmayın. Çocuklarımızın bu tür arkadaşlıklar kurmalarına izin vermeyin.  Buda çocuğunuzun arkadaşlarını takiple mümkün olduğunu unutmayın.

Özellikle günümüzde ilkokul sıralarına kadar inen madde bağımlılığı konusunda çocuklarınızı takip edin. Ancak onları bu konuda sorgulamayın. Sorgula mayından kasıt ebetteki madde bağımlılığı konusunda hiç bilmeyen birine yapılacak uyarılar ilgisini çekebilir. Bu konuda en çok okul rehberlik servislerine iş düşmektedir.  Çocuğunuzla ilgili şüpheli bir durum varsa mutlaka okul rehberlik servisleriyle irtibata geçin. Madde bağımlılığı olan çocuklar ve gençlerde ders başarıları düşer. Aileye olan bağlılık zayıflar.  Madde bağımlılığı olan çocukların ve gençlerin büyük ölçüde aile içi iletişimin az olduğu çocuklarda görüldüğü unutulmamalıdır.

Çocukların ve gençlerin düzenli ve planlı ders çalışma alışkanlığı elde etmeleri ancak onlarla yapılacak bir planlama ile mümkün olur. Okulda öğretmenlerin yaptığı çalışma planları sizin çocuğunuza uygun olamaya bilir bu nedenle mutlaka anne baba olarak çocuğunuzun fikrini alarak ona uygun çalışma programları düzenlemeniz çocukta düzenli ve planlı ders çalışma alışkanlığı ve sorumluluğu kazandıracaktır.  Çocuğun ilgi alanlarının, oyun saatlerindeki alışkanlıkları, arkadaş görüşmelerini engelleyerek yapılacak programlar yarar getirmeyecektir.

Çocuğun çok sevdiği bir dizi varken o saatte ders çalışmasını beklemek hem kendimizi kandırmak olur hem de çocuğumuza eziyet olur. Bu nedenle ders çalışma programları esnek olmalıdır. Haftalık aylık değil günlük çalışma programları hazırlanmalıdır. Böylelikle esnek çalışma sayesinde çocuklarda ilgi odaklı sisteme alışacak ve sorumlukları gelişecektir.