Mesele zihniyet! Dedikleri başka, yaptıkları başka, anlattıkları algı oluşturma çabaları bambaşka… 

 

Kirden ibaret siyasi anlayışlarıyla olayları saptırmayı, sanki ülkeyi yönetenler kendileri değilmiş gibi, problemleri çözmekle yükümlü olanlar kendileri değilmiş gibi her beceriksizlik, her olumsuzluğun sorumlusu ya “Dış güçler” ya da “Dış güçlerle iş birliği yapan” muhalefet…

 

Geçtiğimiz Salı günü yapılan Yıldırım Belediye Meclis Toplantısında İYİ Parti ve CHP Mimar Sinan Mahallesinde yapılması düşünülen Öğrenci Yurdu projesindeki plan değişikliğine ret oyu kullandı. Ret oyunun gerekçesi Emsal=3,5 olarak talep edilmesi, zeminle birlikte 10 kat olacak yurt binasının sosyal donatı alanlarına yer bırakmayacak şekilde betonlaşmaya yol açacak olması. Alanın ana yol kavşağında olması, ayrıca Barış Manço Kültür Merkezi, Hastane ve Üniversiteyi gölgede bırakacak olması, yani yeni bir “Doğanbey garabeti” ortaya çıkması endişesiydi.

 

Bu alandaki plan değişikliği yaklaşık bir buçuk yıl önce, 8 Eylül 2020’de de gündeme gelmiş, yine tartışma konusu olmuştu. O gün CHP Meclis Üyesi Oktay Altun itiraz etmiş ve Başkan Oktay Yılmaz ile tatlı bir polemik yaşanmalarına şahit olmuştuk. Altun, “Geçen plan yaptığımızda 2 Emsal, 2,20 emsal verdiğimiz Belediye Hizmet alanlarımız vardı, oralara vermedik. Buraya 3,5 emsal vermek Kültür Merkezini gölgede bırakır. Ben emsale karşıyım” demişti. Başkan Oktay Yılmaz da “Ben konutlarda 3 emsali doğru bulmuyorum. 1,5-2 emsal, 1,5 doğru emsal, ama 1 olsa daha iyi… Yıldırım artık bir üniversite şehri. Sekiz bine çıkan bir öğrenci mevcudu var ve yurtla ilgili bir talep söz konusu. Başka bir yere gitmesinler, barınma ihtiyaçlarını karşılayalım diye böyle bir pozitif ayrımcılık yapıyoruz” demişti. Oktay Altun’a “Biz sizin bahsettiğiniz ideal şartlara gelmemiz için beklememiz gerekiyor, ama şehir beklemiyor. Keşke geniş bir arazimiz olsa da oraya yurt yapsaydık. Böyle bir imkan yok ki, varsa kısa vadede bir çözün söyleyin arkadaşlarımız çalışsın demişti. Tartışmalar sonrasında plan değişikliği oy çokluğuyla geçmiş, İYİ Parti ve CHP o zaman da ret oyu vermişti.

Sanki ilk defa gündeme gelmiş gibi, sanki muhalefet Öğrenci Yurdu yapımına karşıymış gibi bir algı oluşturma gayreti içerisinde olduklarını görüyoruz. Oysa daha birkaç ay önce Meclis Gündemine gelen 152 Evler Mahallesindeki bir arsa Özel Yurt yapımı için “Kamu yararına” bir derneğe mahallenin karşı çıkmasına rağmen satılmıştı. Ak Çağlayan Konutlarında bir dairenin aynı derneğe “Öğrenci evi” tahsisi de itirazımız sonucu iptal edilmişti. 

 

Şimdi kalkmışlar, “Muhalefet yine gençlerin geleceğine ket vurmak istedi” diyorlar. Vay efendim neymiş, “Yıldırım Belediye Meclisi’nde yaşananları duyunca, ‘Bu kadar da olmaz’ demişmiş. Tam bir akıl tutulmasından bahsediyormuş... ‘Yok artık! 
Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu!’
diyormuş. 

 

Öğrencileri gerçekten de düşünüyorsanız, düşünüyorsanız gençlerin geleceğini, gençlerin ekseri çoğunluğunun neden yurt dışına gitme arzusunda olduğunu sorgulayın. Beyin göçünün nedenlerini sorgulayın. Sınavlarda dereceye girmelerine rağmen atanamayan insanları, atanamadıkları için, gelecek kaygısının nedenlerini düşünün. 

 

Her fırsatı kendinize bir menfaat tahviline çevirme gayretiniz beyhude. Herkes uyanıyor, olaylar ve olgular arasındaki farkı artık yavaş yavaş ayırt ediyor.