Yerli Malı Haftası açılımı; Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası adı altında 1946 yılından beri 12-18 Aralık tarihleri arasında, Türkiye’de tüm okullarda kutlanan özel haftadır.  Amaç;, “Ağaç yaş iken eğilir” atasözünün vurguladığı gibi küçük yaşta öğrencilerimizin zihnine bu bilinci yerleştirmek, büyüklerine hatırlatma yapmak, tutumlu olmanın yatırım yapmanın ve yerli malı kullanmanın, "Bilinçli Tüketici” olmanın sayesinde ülkemizin daha ileri seviyelerde zenginleşmesi, ekonomik krizlerin yaşanmaması, yabancı ülkelere aşırı para akışının önüne geçilmesi örneklerle anlatılır. Biz bunları çocuklarımıza böyle anlatıyor anlatmamıza ama ne yazık ki acı olan ülke olarak her şeyimizi dışarıdan alıyor durumuna geldik. Düne kadar Türkiye olarak tahıl ambarı olan böyle bilinen bizler, son geldiğimiz durumlarda ithal edilen tarım ürünleri arasında buğday, başı çeker hale geldi. Onu takiben arpa, mısır, ayçiçeği yağı, pirinç, pamuk, kakao, çikolata, çay, kahve, patates, kuru soğan, süt ürünleri... Bu ürünleri sayarken inanın benim içim acıyor. Verimli topraklara sahip olmamıza ve üç tarafımızın sularla çevrili olmasına rağmen nasıl bu haldeyiz ve bu durumdan nasıl çıkabiliriz diye bu tarihlerde artık bunun tartışmasını ve araştırmasını yapmalıyız.

Almamız gereken önlemleri öncelikle hükümetimizin bize yol göstermesi ve öncülük yapması önderliğinde acilen uygulamaya gitmeliyiz. Eskiden olduğu gibi  “Yerli Malı Yurdun Malı, Herkes bunu Yemeli” sloganı gibi Yerli Malı Haftası’nı kutlarken; ülkeye girmesi ve girmemesi gerekenlerin önlemlerini kısa süreli de olsa almalıyız. Olmayan yerli malı ürünlerimizi geri kazanmanın yollarını bulmalıyız. Ülkede; ülkeye yetecek oranda yerli üretim yok ise, bu haftayı kutlamanın da çok önemi yok gibi bana göre. İthal edilen ürünler ihraç ettiklerimizden aşırı fazla. İhraçlarımızın arasında da yaz sebze ve meyveleri geliyor. En kalitede yetişen sebze ve meyveler dışarıya satılmakta bize de çarık çürük kalmakta. Halk olarak da bize bunları yerli malı adı altında yemek ve almak düşüyor.  “Yerli Malı Yerli Halkın Malı, ondan başka almamalı” üzerimize düşen görev bu. Biz halk olarak elimizden geldiği kadar yerli üretime katkıda bulunmalıyız. Gerçi amaç yerli üreticiyi kalkındırmak için görünse de gerçekte kendi alım gücümüz olan bütçeye katkı adını almış bulunuyor. Pardon yanlışım varsa düzeltin lütfen!... Saygılar