Bursa şehrimizin tarihine hikaye olmuş, geçmişinde ve geleceğinde halen meşhurluğunu koruyan, Arap Şükrü semtinde, Osmanlı Döneminde bir Müslüman hayır için bir çeşme yaptırmış ve çeşmenin üzerine de  - " Her kula helâl, Müslümana Haram " diye yazdırmış.  

Bunu hakaret kabul eden Müslümanlar adamı kadıya şikayet etmişler. Kadı adama  nedenini  sorunca , adam sadece Padişaha söylerim diyerek Padişah ile görüşmek istemiş. Padişah merakından adamı huzuruna kabul edip dinlemiş ve kendisinden istenileni yapmış. Rast gele bir papazı yakalatıp bir hafta hapis yatırmış bu süre içinde bütün azınlıklar bir olmuş  - " biz din adamımıza  kefiliz, O yanlış bir şey yapmaz, çıkarın onu, ne gerekirse verelim diye yalvarmışlar. Bir hafta sonra din adamı hapisten çıkarılınca halkı sevinçten kutlamalar yapmış. Aynı olayı bu sefer de kendi din adamımız için yapılmasını istemiş.

Cuma hutbesi sırasında imamı götürmüşler, bir Müslüman çıkıp engel olmamış, arkasından da -" Kim bilir ne suç işledi de götürüldü " denilerek  arayan soran çıkmamış. Çeşmeyi yaptıran adam Padişahına  - " Ey büyük Sultanım , siz irade buyurunuz, böyle Müslümanlara su helâl edilirmi? " Sultan halkının din adamına gösterdiği  güvensizliği ve  duyarsızlığı karşısında  - " Bunlara değil su, Hava bile Haram, Hava bile " diyerek üzüntüsünü göstermiş.  Biz bize sahip çıkmazsak, bir birbirimize güvenmezsek, birbirimizi desteklemezsek bize  kim sahip çıkacak. Vatanına,  Bayrağına, Milletine, Devletine sahip çıkmayana herşey Haram olmak zorundadır. 
Bizim millet olarak en kötü yanımızda bu bence.

İnsanımızı  bazen  anlamadan dinlemeden haksız yere heba ediyoruz. Sorgusuz sualsiz yanlış ithamlarda  bulunuyoruz .  Yargısız infazda bulunmak yaptığımız  günahlar arasında yer alır.  Nereden Nereye  yol almış Arap Şükrü semtimiz yıllar öncesinde böyle bir hikaye ile anılırken, yıllar sonrasında da  çalgılı   - çengili gece âlemi adıyla  anılmakta olarak meşhur adını devam ettirmektedir.

Sokağın çevresi  - İşlevi değişsede  adı değişmedi aynı kaldı. Tarihe mal olmuş " Arap Şükrü " mahallesi, İstanbulun gece eğlence mekanlarından olan " Kumkapı'yı" aratmamaktadır. Yıllar öncesinden bu hikayeyi yaşayan adam, belkide yıllar sonrasını hissederek; Müslümana bu çeşmeden su içmek haram deyince; içki, sigara,  eğlence, dansöz helâl demek istemiş.

Belki de Müslümanlar o manaya geldiğini anlamış olabilirler.

Affınıza sığınarak espri yaptım. Saygılar