Sivil Toplum kuruluşları yaşamın en önemli paydaşlarındandır.  İş, spor, sanat, sanatçı, esnaf ve hemşerileri bir araya getiren bu oda ve derneklerin genel amacı, sorunlarına çare bulmak üyelerine iyi hizmetler vermektir. Lakin ne acı ki koltuk sevdası da sivil toplum kuruluşlarında yaşanan en önemli hastalıkların başında gelir. Bu hastalığa bu güne kadar çare bulabilen olmamıştır. Ne bilim, ne tıp ne de sosyoloji bu hastalığa derman bulamıştır.  Seçimle oturduğu koltuktan kalmak istemeyen yüzlerce vaka var bu hastalığa yakalanmış. 

  Son günler de Bursa gündemini meşgul eden STK’ların başında ise kısa adı BAL-GÖÇ olan Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği var. Nedeni ise mevcut yönetimin tutumu. Şu an ki yönetim ile ilgili çeşitli iddialar var birçoğu yargıya taşındığından yorum yapmak bize düşmez. Lakin BAL-GÖÇ’de yapılması istenen seçime mevcut yönetimin bir türlü cevap vermiyor, kulak asmıyor olması da manidar. Geçmiş yıllarda her alanda çok etkin olan BAL-GÖÇ son yıllarda sıradan bir dernek görüntüsü veriyor.  BAL-GÖÇ’de bir an önce seçim kararı alınmasını isteyen ve başkanlığa adaylığını açıklayan eski başkan Prof.Dr. Emin Balkan da dün sosyal medya hesabından bir açıklama yaparak yaşanlara göndermede bulundu.

 

Prof. Dr.Emin Balkan hoca’nın gerek kişisel başarısı gerekse derneğin başkanı olduğu dönemde yaptığı çalışma ve hizmetleri herkes bilir. Balkan açıklamasında BAL-GÖÇ’ün geçmişteki başarılana ve çalışmalarına atıfta bulunarak derneğin geldiğii noktayı ifade ediyor; “Bugün BAL-GÖÇ, temsil ettiğini iddia ettiği toplumun büyüklüğüne, beklentilerine cevap veremeyen, değişime ve gelişmelere ayak uyduramayan bir STK haline gelmiş bulunmaktadır.” 

Emin Hoca neden aday olduğunu çok net şekilde açıklıyor; “Tabandan gelen samimi ve yoğun istek üzerine, yaptığımız değerlendirmeler sonucunda tek menfaati; zedelenen camiamızı tekrar ayağa kaldırmak olan ekip arkadaşlarımla bu yola çıktık” kişisel olarak bu düşünceden zerre şüphem yok. Hocanın kendisine yönelik yapılan eleştirilere de cevabı çok acık; “Sanılmasın ki vazgeçeceğiz, sanılmasın ki bu derneği kendi vesayeti altına almaya çalışanlara boyun eğeceğiz, sanılmasın ki bir makam için körü körüne yanlışa itilenlere doğruyu anlatmaktan vazgeçeceğiz.”

BAL-GÖÇ başkan adayı Prof.Dr. Emin Balkan’ın mevcut yönetimden beklentisi de net; “En kısa zamanda derneğimizin genel kurula gitmesi, medeni koşullarda adayların yarışabilmesi, kim seçilirse seçilsin, derneğimizin bu süreçten çok daha güçlenerek çıkması tek arzumuzdur. Bursa’da binlerce kişiye hizmet veren (vermesi gereken) BAL-GÖÇ’ün mevcut yönetimi neden çağrılara kulak asmıyor işte burası muamma…