Michael Ende’nin yazdığı bu harika kitapta minik bir kız çocuğu olan Momo, küçük bir kentin antik tiyatro kalıntıları arasında yaşıyor. Parlak önerilerden ziyade muhteşem bir dinleyici olması ve fikir sahibi yapan sorularıyla kentte çok seviliyor.

Kendi halinde, küçük mutluluklarıyla yaşayan şehirde günün birinde ‘Duman Adamlar’ olarak isimlendirilen kişiler ortaya çıkar ve bölge halkın zamanlarını ve beraberinde mutluluklarını çalmaya başlarlar. Mutluluğu Zaman Tasarruf Şirketi tarafından çalınan neşeli, dost canlısı insanlar zamanla ruhsuz, mutsuz ve hırsla çalışan kişilere dönüşmüştür. Çocukların yalnız başına sokağa çıkmasının yasaklanmasıyla çocuklar hayal gücü dolu oyunlarından edilir.

Politik ve sosyal bir eleştiri niteliğindeki kitapta ona yol gösteren geleceği yarım saat önce gören Kassiopeia isimli kaplumbağa ve Hora Usta sayesinde zaman hırsızları Duman Adamlar ile savaşıp kenti kurtarabilecek tek kişi ise Momo’dur.

40’ın üzerinde dile çevrilen birçok ödüle sahip olan Momo, hem çocuklar hem de yetişkinler için mutlaka okunması gereken kitaplar arasında.

Bu kitabı özellikle Kabalcı Yayınevi’nden tercih ettim. Çünkü sempatim var :) Şaka bir yana Kabalcı Yayınevi’nin kalitesini, çevirilerini gerçekten beğeniyorum iki seçeneğim varsa ve biri Kabalcı’ysa her zaman onu seçerim.

Momo’nun çevirisi Leman Çalışkan tarafından yapılmış, kapak tasarımı ise Gökçen Yanlı’ya ait.

***

DUKA İLE KARISI - E.T. A. HOFFMANN

Dostoyevski, Maupassant, Baudelearie, Victor Hugo, Puşkin gibi usta yazarları etkileyen E. T. A. Hoffmann, C. Kolbe’nin Duka ile Karısı tablosundan hareketle ilgi çeken bir hikaye kurguluyor okuyucu için.

Eser, iktidar savaşı içinde kalmış masumane bir aşk hikayesi anlatıyor bizlere. Yordam Edebiyat'ın Bir Solukta Klasikleri serisinden ve çevirmeni Sabahattin Ali. Muhteşem bir Venedik tasviri barındıran hikaye hayal dünyamıza girerek bizi bazen Venedik’te bir meydanda bazense kanallar arasında bir kayıkta gezdiriyor.

Venedik Dukası Marino Falieri şehri Cenevizliler’in eline geçmekten kurtaran deniz aşığı bir kahraman. Kendi yaşamını arayan Antonio ve Marino Falieri’nin güzeller güzeli eşi Annunziata’nın yollarının kesişmesiyle imkansız bir aşkın hikayesi de başlamış oluyor.

Herkesi kendine bağlayan Duka ile Karısı tablosu bizi de sihrine katıp hikayesine dahil ediyor.