Bursaspor’un futbol şubesindeki kötü gidişatıyla taraftar basketbola biraz daha ağırık verdi son dönemde. Bunu çarşamba günü yapılan Joventut Badalona ile Frutti Extra Bursaspor’un kozlarını paylaştığı EuroCup maçında daha iyi gördük. Hal böyle olunca şehir 90’lardaki basketbol şehri statüsüne taraftarı ve elbette ki kulüpleriyle geri döndü.

1980’li yılların başında Bursa DSİ Nilüferspor, 1990’lı yıllarda Türk basketbolunun duayen ismi, bugün adına turnuvalar düzenlenen Cevat Soydaş liderliğindeki Bursa Belediyespor başarılarıyla göz dolduruyordu.

Yine o yıllarda Bursa basketbolu Tofaş, Renault, MAKO gibi fabrikaların kulüplerinin de başarılarına şahit oldu.

TOFAŞ basketbola 1974 yılında sağlam adımlarla başlangıç yaptı.

1992-1993 sezonunda ilk kupasını müzesine götürdü.

98-99 yıllarında Anadolu Efes’in Türkiye’deki basketbol kupaları üzerindeki ambargosunu kırdı.

Haziran 2000’ye geldiğimizde ise son iki yılın şampiyonu TOFAŞ’ta yeni sezon çalışmaları, transfer hazırlığı sürerken yönetim Rahmi Koç’un da isteği üzerine çeşitli sebeplerle altyapıyı koruyarak basketbol takımını ligden çekme kararı alıyor.

12 Haziran’da bir basın bülteni geçiliyor, 13 Haziran’da düzenlenen bir basın toplantısıyla son iki sezonda beş kupa kaldıran TOFAŞ Basketbol Takımı’nın Türkiye Erkekler Basketbol 1. Ligi’nden ve Superleauge’den çekildiği resmi olarak duyuruluyor.

Transferler yapılmış sözleşmeler imzalanmış, yıllar sonra TOFAŞ’ın giderken bıraktığı asmalar üzüm olmuş, taraftar da yeni sezona hazırken soğumuş, olanlar olmuş, olanlar olmuş...

90’larda Bursa basketbolunun yakın takipteki seyircisi bu spora ilgisini yitirdi ve kalan taraftar da futbola kaptırıldı. Taraftar küstürüldü desek pek de yanlış olmaz.

YÖNETİMLER

Bursaspor’un özellikle 2008 yılında zirveye yaklaştıkça taraftar sayısında ciddi bir artış yaşandı. Şampiyonlukla seyirci sayısı da zirveye ulaştı. Birkaç sene daha Bursaspor için bu durum devam etti. Sonrasında çeşitli yönetimlerin hatalı politikalarıyla Şampiyon Bursaspor başkan adayı bulamayacak hale getirildi. Tekrar ediyorum. ‘Yönetimler...’ Başarı gelince para da gelir seyirci de.

Futbolda bunlar yaşanırken şehir insanı zaten geçim derdiyle, kendi sıkıntısıyla yaşamaya çalışırken hafta sonu stresini atmak için başka arayışa girdi. Başka aidiyetler kovalamaya başladı. Diyoruz ya hep yönetimler yalnız bırakılıyor. Bu pencereden baktığımızda da Bursa taraftarı yine yalnız bırakıldı.

Tabi bu gelişmeler sırasında 2014 yılında kurulan Frutti Extra Bursaspor her sene yaşadığı yükselişle Bursa seyircisini çöl sıcağında dinleneceği vaha gibi geldi. Küskün basketbol taraftarını hem Frutti Extra Bursaspor’a hem de TOFAŞ’a geri kazandırdı. Bu genç takım geçtiğimiz sezon EuroCup’ta ikincilik elde etti.

İki takım da bugün gerçekten sadece Bursa’yı değil ülkemizi gururlandıracak başarılar elde ediyor ve asla yalnız bırakılmıyor.

Bugün Bursa’da EuroCup’ta Frutti Extra Bursaspor, Basketbol Şampiyonlar Ligi’nde TOFAŞ, Basketbol Erkekler 1. Ligi’nde Finalspor ve Akran Gemlik, Basketbol Kadınlar Süper Ligi’nde Uludağ Basket, Basketbol Erkekler 2. Ligi’nde Geçitspor mücadele ediyor. 

Bursaspor’un futbol şubesinin hali ne yazık ki hepimizi perişan ediyor. Umarım şampiyon takım en kısa zamanda eski coşkulu haline geri döner.

Ama bugün Bursa yeniden Basketbol şehri. Üstelik futbol seyircisinden basketbol seyircisine evrilme döneminde yaşanılan sancılı süreci genel olarak bence iyi de atlattık. Ancak sepette çürük elma çıkabilir mi? Tabii ki çıkabilir. Önemli olan taraftarın kendi içinde buna müsaade etmemesi. Takımı cezalarla zor duruma düşüreceğini bilmesi.

Frutti Extra Bursaspor,-Joventut Badalona maçı son zamanlarda Bursa’da izlediğim en iyi maçtı. Turnuvalar ve önceki maçlarla kıyasladığımızda en iyisiydi. Hem takım olarak hem de taraftar olarak Avrupa’ya seyir şöleni yaşattık. Sahadaki oyuncuların hırsı, düşme anlarında taraftarın (elbette ki futboldan gelen) ateşleyici gücü ve rakibi baskılaması hem bir taraftar hem de gazeteci olarak beni heyecanlandırdı.

Başkanından oyuncusuna, teknik ekibinden coachuna kadar ve elbette ki taraftarıyla birlikte Frutti Extra Bursaspor bu seneye harika başladı. Hem ligde hem EuroCup’ta lideriz. Hazır bu muhteşem hava da yakalanmışken maç günü taraftarın Çıldırt Bizi Bu Sene Yine tezahuratında benim de aklımdan şu cümle geçti: O sene bu sene olsa ya?