Gelecekte kuraklığın kaçınılmaz olduğu bir gerçeğin ışığında; Meksika’nın Politeknik Enstitüsü’nde kimyager olan Sergio Jesus Rico Velasco tarafından ortaya atılan bir buluş kuraklığa çare olacak dozunda. Özellikle suyun olmadığı çöl ve kurak geçen bölgelerde su ile arazi ilişkisinde devrim yaratacak türden.  Bunun için yağan yağmur sularını tutmak yeterli. Yağmur suyunu tutarak, bir litre suyu emebilen polimeri geliştirerek katı hale getiren bir yöntem. Burada polimerin ne olduğunu kısaca özetlemek gerekirse;  hidrojen, karbon ve hidrokarbondan oluşan, yapısında birçok molekülün tek bir molekül  durumunda bulunan bileşik.

Ağırlığının 200 katı suyu bir buçuk ay boyunca tutabilme gücüne sahip bir element. Potasyum hidrattan oluşan bir toz ile suyu kurutuyor. Bunu bebek bezlerinde bulunan sıvı emici nişastalı tozdan düşünerek geliştirilmiş. Bez ıslanınca bu toz suyu emip bezi kuru hale getiriyorsa; bu teknikten yola çıkarak bir polimer geliştirilmiş. Potasyum hidrattan oluşan bir tür toz su ile temas ettiği zaman, aynı bebek bezlerinde olan jöle kıvamındaki taneciklere dönüşüyor. Dışlarını kaplayan katman taneciklerin bir araya gelip yeniden sıvı oluşturmasını engelliyor. Toz toprak da iki farklı şekilde kullanılıyor. Ya toz sulanıp toprağa gömülüyor ya da toz hali toprağa yerleştiriliyor. Sonradan toprak sulanıyor. Toprağa gömülen tanecikler yağmur yağdığı zaman suyu olduğu gibi emiyor ve bu şekilde su depolamış oluyor. Olası bir kuraklık veya suyun yokluğunda bitki, köklerinin yanındaki bu sudan beslenir. Tanecikler ağırlıklarının 500 katı suyu depo edebiliyor. ‘10 gram kuru su’, bir litre sıvı su anlamını taşıyor.

Toprağa serilen polimerin ömrü 10 yıl devam ediyor. Yani 10 yıl durmadan toplanan su emilip bitkileri sürekli besliyor. Kurusu zehirli değil ve geri dönüşebiliyor. Her türlü sıvı ya da gazı da depolayabildiği için sulama dışında başka şekillerde de kullanılabilir. Bu bulunan buluşu; ABD, Rusya, Hindistan ve Avustralya gibi ülkeler kullanmaya başlamış. Yapılan denemeler de.

‘Kuru Su’yu kullanan bitkilerin üç misli ürün verdiği görülmüş. Su tasarrufu yapabilmek için suyu kurutan, toz suyu kullanan bu kimyageri kutlamak isterim.

Kuraklığa büyük fayda sağlayacak ‘Toz Su’ icadını kendi ülkemizde de yakın zamanda görmek, geleceğimiz için büyük yatırım olur görüşündeyim. Ülkemizin bu yeniliklere büyük ihtiyacı var.

Saygılar