Finlandiya Hükümeti 75 yıldır hamile kadınlara "Bebek Kutusu" veriyor. Bu kutunun içinde; giysiler, battaniyeler, oyuncaklar ve çeşitli gerekli malzemeler bulunur. Aynı zamanda kutu " yatak" olarak da kullanılmakta.

1930’lu yıllarda başlayan bu geleneğin asıl amacı Fin çocuklarına ailelerinin geliri, sınıfı ne olursa olsun "eşit " bir başlangıç sağlamak. Annelik ya da bebek paketi olarak verilen bu Kutular devletin tüm hamile kadınlara hediyesi, hiç para talebinde bulunmadan, annelerin karşılaşacağı olası durumlara karşı kutu ve bilgilendirme kitapçığı koymayı bir görev biliyorlar.

Zengin - Yoksul demeden tüm çocuklar için aynı malzemelerle yapılmasının toplumda güven ve eşitlik duygusu yarattığı bir gerçek. Tüm bebek kıyafetleri pembe veya mavi değil, " nötr " renklerde. Bunun sebebi de kızların ve erkeklerin eşit olduğu mesajının topluma verilme şekli. Yoksulluk ve hastalıklara karşı bir adım olarak başlatılan bebek paketi, bugün ülke zenginleşmiş olsa da devam ediyor, sebebi hükümetin tüm çocuklara " hayata eşit başlama " fırsatı yaratması öngörülüyor.

1937 yılında annelik yardım yasasının kabul edilmesiyle; doğumlarda anne ve bebeklerin ölüm veya sakatlanmalarını engellemek amaçlandı.  Nüfus artışını teşvik etmek için yapılan Annelik Kutusu (Bebek Kutusu) yardımları, tüm hamile kadınlara günümüzde de verilmekte. Yılda 60 bin annelik destek yardımı yapılmakta.

Bebek Kutusu almak istemeyen annelere de 170 Euro ödeme yapılıyor. İkiz ya da üçüz sahibi olan annelere de altı annelik Kutusu ya da kutuların tutarında ödeme yapılıyor. Böyle bir uygulamayı en çok ve en gerekli ihtiyacı olan ülkelerin başında " Türkiye Gelir" düşüncesi ile acilen tüm anne adaylarına böyle bir yardımın acilen yapılması gerektiğine inanıyorum.

Gerçi şuan hükümetimiz ihtiyaç sahibi fakir ailelere yardım yapmakta, bunu da kendi adıma mutlulukla karşılıyorum ama Türkiye’mizde de tüm hamile anne adaylarına buna benzer uygulamanın yapılmasını istiyorum.

Saygılar