Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Başkomutanlığında Türk tarihine altın harflerle yazılan 30 Ağustos zaferinin 100. yılını bütün yurtta coşkuyla kutladık.

26 Ağustos 1071’de Sultan Alpaslan’la yurt yapılan Anadolu toprakları 30 Ağustos 1922’de Gazi Mustafa Kemal Atatürk’le ebedi yurt ve cumhuriyete giden yolun en önemli dönüm noktası olmuştur.

30 Ağustos zaferini kutlarken Atatürk’e yer vermemek Fatih’e yer vermeden Fethi kutlamak, Alpaslan’ı anmadan Malazgirt zaferini kutlamak gibidir.

30 Ağustos’a Halkın Tamamını İlgilendiren Bir Bayram Değil” diyenler, Tadilat nedeniyle bağış yapan kişinin adını vererek, Albay Reşat Çiğlitepe’nin adını okuldan silenler, bu zaferi anlayamayanlardır.

Ziya Gökalp’in Çobanla Bülbül şiiri, İstiklal savaşı öncesi ülkemizin içinde bulunduğu durumu çok güzel ifade etmektedir.

Çoban kaval çaldı, sordu bülbüle:
‘Sürülerin hani, ovan nerede?’
Bülbül sordu, boynu bükük bir güle:
‘Şarkılarım hani, yavrum nerede?’

Ağla çoban ağla, ovan kalmadı!
Gözyaşı dök bülbül, yuvan kalmadı!

Tarih boyunca bu milletin evlatları anadan, yardan serden geçtiler, vatandan vazgeçmediler!

30 Ağustos zaferi, tarih boyunca hürriyet ve istiklale timsal olmuş, vatan toprağı işgal altında bulunan bir milletin, yokluklara, rağmen azimle, inançla ve kararlılıkla büyük bedeller ödeyerek de olsa vatanın nasıl müdafaa edeceğini bütün dünyaya göstermiştir.

30 Ağustos zaferi, bitti, yok oldu denen bir milletin Zümrüdüanka misali küllerinden yeniden doğduğu ve Cumhuriyete giden yolun en önemli dönüm noktasıdır.

Erdek’te her akşam saat 6’da Ocaklar tarafında gelen bayraklarla donatılmış gezi teknesinde “İzmir Marşı” çalınıyor ve bayraklar sallanıyor. Sahildekiler ellerinde bayraklarla teknedekine eşlik ediyor. Finalde teknedekiler “Kırmızı”, sahildekiler “Beyaz” diye avazı çıktığı kadar bağırıyor. En son heyecan dorukta ellerde bayraklar sallanırken hep birlikte “Türkiye, Türkiye, Türkiye” nidaları sonrası tekne yoluna devam ediyor.

Dün Erdek’te her zamankinden daha farklı bir atmosfer vardı. Sahil bayraklarla donatılmış, sanki herkes teknenin gelmesini bekliyordu. Heyecan doruktaydı ve tekne görününce tezahürat başladı…

Büyük zaferler büyük liderlerle kazanılır. Büyük liderler toplumu bir ülkü etrafında kaynaştırır, kutuplaştırmaz!