Ekonomik açıdan geldiğimiz durumu iyi analiz yapan İnegöl Genç İş Adamları Derneği İGİAD, yıllardır uygulanan, konusunda uzman,  ulusal ve uluslararası isimleri ağırladığı “Tecrübe alıyoruz” konulu panelde Finans Profesörü Özgür Demirtaş’ı konuk etti. Geçtiğimiz hafta gerçekleşen bu buluşma, konuya ve konuğa olan ilgiden İnegöl’deki en etkili ve kalabalık toplantıya imza atan İGİAD Başkanı Hakan Özdemir ve yönetim kurulunu memnun etti.

Uluslararası dünyada 500 finansçı bilim adamı sıralamasındailk 20’ye giren Özgür Demirtaş İnegöl’de böylesi bir kalabalığı görünce ilk sözü ben siyasetçi değilim diyerek öncelikle 120 saniyede ülkemizin son 50 yıllık ekonomik sürecini özetledi.Bugüne geldiğimizde kamu borç oranındaki düşüklüğü ve bireysel borçlanmanın 3200 dolar seviyesinde olmasını olumlu ve iyi bir gelişme olarak gösterirken; Özel sektörün borçlanmasındaki artışı, eğitim sisteminin kötülüğünü, hukuk sisteminin çöküşünü ülkemizin kötü ve olumsuz gelişmeleri olarak sıraladı.

Türk malı bir gömlek var mıdır? diyerek bir soru yönelten Demirtaş, sözlerine Almanya’dan makine,Rusya’dan gaz, mısırdan ucuz pamuk alarak, yaklaşık yüzde 98’ini ithale bağımlı Türk malı bir gömlek üretebilirsiniz dedi.Panel süresince dev bir ekranda teknolojik gelişmeleri ve istatistik grafikler ile birçok farklı veriyi paylaşan Demirtaş ülkemizi dünya ülkeleri ile gerçek bir kıyaslama yaparak İnegöllüler ile paylaştı.

“Bizi kıskanıyorlarmış” diyerek sözlerine devam eden Demirtaş, Apple firmasını örnekleyerek bu firmanın maddi değeri ile ülkemizde özel sektörde bildiğiniz tüm şirketleri alt alta koyun hepsini satın alır! Kalan parayla bir daha satın alır! Kalan parayla bir daha satın alır! Kalan parayla Yunanistan’ıda satın alır dedi. İnegöl iş adamları hipnoz olmuşlardı. Mars’ta patates yetiştirilen seraların görüntülerini paylaşan Demirtaş, teknoloji ile biyolojik alanda gösterdiği videolar ve görüntüler ile salonu tamamen etkilemişti.

Toplamda 600 milyar dolar borcumuzun 210 milyar doları özel sektör borcu, 40 milyar doları cari açık,50 milyar doları finans gideri, 300 milyar dolarımızda kamu borçlanması olarak görülmektedir.Krizleri sörf tahtası örneği ile özetleyen Demirtaş, ekonominin olmazsa olmazı krizdir diyerek sörf ederek atlatabilirsiniz, dalgaların içinde dağılabilirsiniz şeklinde açıkladı.Dünya ekonomisinin en güçlü ülkesi ABD,bu ekonomiye hizmet sektöründeki katma değeri ile ulaşmaktadır.

Hizmet sektöründeki en güçlü alanınfinans sektörü olduğunu açıklayan Demirtaş, özellikle ABD’deki yeni biyolojik buluş ve gelişmelerede dikkat çekti.10 milyar dolar yatırım yaparak NükleerEnerji elde etmenin kazancının 11 milyar dolar olacağını belirterek bunun yerine çok daha küçük maliyetler ile aynı enerjiyi elde edecek yeni projelerin varlığının dünya ekonomisine yol vereceğini söyledi. Dünyada bu yeni enerji buluşları petrol kaynaklarının 45 yıla düşmesi ile çok daha önemli bir öncelik halini aldığını, bu nedenle Arap ülkelerinde bir panik hali olduğunu belirtti.

Üyesi olmaktan onur duyduğum İGİAD’a ve değerli hocamız Profesör Özgür Demirtaş’a son zamanlarda izlediğim en iyi paneli gerçekleştirdikleri için teşekkürler.