* 2015 yılı haziran ayında, Bursa Büyük Şehir Belediyesi tarafından yapılan ve tatilcilerin hizmetine sunulan Kumsaz sahil şeridi içler acısı.

* Geçtiğimiz yaz aylarında yaşanan olumsuzluklar giderilmiş değil. Günübirlik gelen tatilciler ve Suriye Vatandaşları ne yazık ki bu tatil bölgesine gereken özeni göstermediler.

Sahil boyunca yapılan gölgelikler başta Suriye vatandaşları olmak üzere, buldukları gelişigüzel bez parçaları ve çamaşırlar ile kapatarak hoş olmayan bir görüntü ortaya çıkardılar.

Güvenlik güçleri ve Kumsaz vatandaşlarının uyarmalarına rağmen bu alışkanlıklarından hiç vazgeçmediler. Gölgelikler adeta birer adak ağacına dönmüş durumdalar.

Oysa buraları piknik alanı değil, plaj özelliği taşıması gerekirken ne yazık ki o güzellikler yok olup gitti. Adeta panayır alanı gibi çamaşırların asıldığı, gürültülerin arttığı bir alan ortaya çıktı.Yetkililer gelip bu durumu yerinde gördüler ve bilgi sahibi oldular. 

ÇALIŞMAK BAZEN YETERLİ DEĞİL

Bu karmaşık durumu ortadan kaldırmak için Emniyet, Kumsaz halkı ve Muhtarlığın çalışmaları maalesef yeterli olmadı. Güvenlik verilmemesi nedeniyle halkın hizmetine sunulan o güzellikler denetim ve kontrol eksikliğinden yıkılma aşamasına geldi. Örneğin; Fotoğraflarda da görüldüğü gibi musluklar, duşlar, tuvaletlerde bulunan sabunluklar, aynalar ve lavabolar kırılmış durumda. Tuvaletlere metal kapılar takılmasına rağmen, kapıların üstü açık olduğu için kapılar üstten açılmış ve birçok hasarlar meydana gelmiştir. Milyonlarca TL ödenerek yapılan bu güzelim tesisler, güvenlik elemanı verilmediği için adeta terk edilmiş ve sahibi olmayan bölge haline gelmiştir.

Kamera direkleri dikilmiş iki yıldan beri üzerinde kameraları yok.

2017 yaz döneminde kamera takılması için çalışmalar yapılmaya başlanmış, ancak; elde proje olmadığı için neyin nereden gittiği belli değil. Her gelen bir tarafı kazmakta sadece kendi işini yapmaktadır. İşin biri tamamlanırken diğer işler (Su tesisatları, Elektrik tesisatları ve kamera sistemleri için döşenen borular) zarar görmektedir.

Ana giriş kapıları kontrol altına alınamadığı için sahil şeridine giren araçlar ve motorlar her geçen gün tehlike yaratmaya devam etmektedir.

UKOME görev başına

Bu konuda UKOME kuruluna büyük görevler düşmektedir. Buraya araçların girmesine engelleyecek kararlar bir an önce alınmalı ve yasal işlemler uygulamaya konulmalıdır. Bu konuda araç sahipleri vatandaşlar tarafından uyarılmasına rağmen zaman zaman tatsız olaylar yaşanmaktadır.

Kısaca sahil şeridi, araçlar ve motorlar için yarış pistine dönmüş durumdadır.

Kumsaz'da bulunan vatandaşların ikazına rağmen bir tür alışkanlıklar sona ermemiştir. Bırakın sona ermesini zaman zaman nahoş olaylarda ortaya çıkmıştır. Artık bu sahillerin Kumsaz halkı tarafından korunamayacağı bellidir.

Emniyet güçlerinin dahi yeterli olmadığını zaman zaman gördük ve yaşadık. Bu tür işleri yapmak ne kadar onur vericiyse, korumak ve kollamak içinde gerekli önlemleri almakta o kadar önemlidir. 

Milli servet heba olmasın

Sahilde meydana gelen bu olumsuzlukların ortadan kaldırılabilmesi için yetkilileri bu tür olumsuzlukları ortadan kaldıracak önlemleri almaya davet ediyoruz. Çünkü bunların hepsi milli servettir. “Zararın neresinden dönülerse kârdır

Eğer vurdumduymazlık devam edecek olursa, yapılanlar daha da zarar görecek gibi.

Her ne kadar korumak ve kollamak için buraya gelen tatilcilere düşse de, bu hiçbir zaman mümkün olmamıştır.

Çünkü denetimden uzak, kontrolü yapılmayan bu tesisler kontrolsüz bırakılacak olursa yok olup gidecektir. Onun için kalıcı hizmetleri sürdürebilmek için Büyük Şehir Belediyesinin acil önlemler alması gerekirYoksa ortada ne yol kalacak ne de gölgelik olarak yapılan direkler…

Tüm eksiklerine rağmen, ortaya çıkarılan bu yapılar, çevresinde bulunan sazlardan dolayı görünmez durumda

Bu sahil şeridinin ortaya çıkarılabilmesi için çevresinde bulunan sazların zamanı geldiğinde acilen kesilmesi ve ya yok edilmesi gerekir. Tüm bu çalışmaların yanı sıra hizmete sokulan kafeterya, Tuvaletler, büfeleri işletecek kişilerin bir sorumluluğu olsun ki en azından bu yapılar yıkılmadan kullanılır halde kalabilsin. 

Güvenlik ve temizlik konusunda Gencali Muhtarlığı ile görüşmeler yapılmış ve bazı eksiklerin olduğu vurgulanmıştır.

Gencali Muhtarlığı ile yapılan görüşmelerde, güvenlik sorunun olduğunu, bu sorunu aşmak için çalışmaların ve yazışmaların yapıldığını ifade etmiştir.

 Lütfen temizlik hassasiyeti

 Temizlik konusunda ne yazık ki vatandaşlarımız elinden gelen gayreti göstermediklerini dile getiren Mürüvet Aslan Günay, Temizlik ekibinin çalışmalarını kışın haftada bir, yazın ise hemen hemen her gün yapıldığını ifade etmektedir.

Özellikle yaz aylarınca sahil boyunca kumlar, düzenli bir şekilde elenmekte ve temizlenmektedir.

Ne var ki sahil şeridinin devamı olan sahil şeridinde bulunan sitelerin önünde bulunan kayıklar, yazlıkçıların ve vatandaşların güneşleneceği alanları kısıtlamıştır. Burada gelişi güzel bırakılan kayıklar büyük sorun yaratmaktadır. Bu sahil şeridinin de temizlenebilmesi ve kişilerin kullanabilmesi için kayıkların bu bölgeden kaldırılması gerekmektedir. Bu konuda gerekli uyarılar yapılmasına rağmen kayıkları koyacak yer olmadığı için sıkıntılar halen devam etmektedir. Tüm bu olumsuzluklara rağmen, Kumsaz Muhtarı Mürüvet Aslan Günay, çalışmalarını aralıksız sürdüren temizlik ekibine ve güvenlik güçlerine ve her konuda kendisine yardımcı olmaya çalışan Kumsaz halkına teşekkür ederek, güvenlik sorununun mutlaka çözümlenmesi gerektiğini vurgulamıştır.