Ekonomik açıdan yılı kurtarmayı son çeyrekte hedefleyen piyasalara yüzde 40 Motorlu Taşıtlar Vergisi gösterilerek yeni planlanan peşin ödemeli KDV sistemi usulca geçiverdi.Nedir bu sistem? İşletmeler aldıkları ürünler ile sattıkları ürünlerin KDV matrahlarını ay içinde mahsup edip kalanını KDV olarak ödüyorlardı. Ancak getirilecek yeni uygulama ile İşletme hem keseceği her faturanın yüzde 10’unu ay sonu devlete KDV olarak peşin ödeyecek hem de işletmesine girdi olarak aldığı faturaların KDV’sini ödeyecek. Aldığı ve verdiği faturaların KDV miktarları arasındaki mahsuplaşmayı yılsonunda vergi dairesinde geri alacaktır.Bu mahsuplaşmanın kriterleri henüz belli değil ancak bilinen dış ticaret uygulamaları bu işin o kadar da kolay olmayacağıdır.Lakin kırk dereden atlatarak bu ödemelerin yapıldığı hatta bazen aba altından sopa bile gösterildiği bilinmektedir.

Aslında bu yüksek vergi uygulaması yeni başlayan bir süreç değil.2016 yılı sonunda önce Gümrük Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü tarafından çeşitli referans kodları belirlenerek binlerce ürünün ithalat vergilerindeki artışla başladı. Bu artış oranı Bakanlık tarafından yüzde 30 -40 olarak gösterildiyse de gerçek durumun öyle olmadığını gördük. Örneğin A ürünü 50 kuruş değerinde olsun. Bakanlığın dediği gibi,yüzde40 vergilendirildiğinde 70 kuruş değerini bulmalı. Ancak Bakanlık belli referans aralığınabir alt limit belirlemiş. A ürünü 50 kuruş olduğu halde, Bakanlık bu ürünü 1 Euro olarak belirlediğinden; zira alt sınır 1 Euro, sistemde A ürününü yüzde 40 vergilendirdiğinde, 1 Euro 4 TL dersek, 50 kuruşluk ürün 2,10 TL değerine ulaşıyor. Yani bu şekilde yaklaşık yüzde 300 -400 oranında astronomik vergiler ortaya çıkmaktadır.

İthalat Genel Müdürlüğü uygulanan bu yüksek vergilerin dışarı giden döviz miktarını azaltacağını ve ülke üretimimize katkı sağlayacağını söylemektedir.Bu uygulama, özellikle başta Çin olmak üzere tüm Asya ve Uzak doğu ülkelerini kapsarken, Malezya ve Avrupa ülkeleri uygulama dışında bırakılmıştır.

2016 yılının Ocak ayından başlayarak uygulanan bu vergiler anlaşılan çok yeterli olmamış ki yeni vergilere ihtiyaç duyulmaktadır. Gümrük vergilerinin yaklaşık yüzde 400 arttığı ekonomimizin, dış borcu ve cari açığıda aynı oranda artmaktadır.