Tarihi 200 yıl önce sıcak yaz aylarında bir bardak soğuk su içmeniz için çok zengin olmanız şarttı. Zengin olanların evlerinin bahçelerinde kışın buz tutan gölleri bulunurdu. Yazın önceden kazıp saman ile kapladıkları çukurlarda,gölden kırdıkları buz parçalarını saklarlardı.Sıcak günlerde çukurlardan birini kazarak, buz ile içeceklerini soğutup,soğuk içmenin keyfini çıkarırlardı. Frederic Tudor isimli biri, bu " buz" işini, çok zenginlerin değil, herkesin satın alabileceği bir ürün haline getirmeyi başarır ve en önemli iş kollarından biri olan buz sektörünün lider ismi olur.Dünyanın her bir yerine bostondan çıkardığı buzları ihraç eder.Bu buzlar; O yıllarda etleri, biraları, sebzeleri soğuk tutuyor, bozulmasını engelliyordu.Buzlar sayesinde dondurmalar bile yapılıyordu. 19.yüzyılın sonlarında John Gorrie; Florida eyaletinde soğutma tesisatını icat etti,mühendis arkadaşlarının sayesinde. Bu günümüzün kliması, O günlerde buzdolabının icadı için ilk atılan adımın başlangıcı oldu. General Elektrik şirketi, fabrikalarında buzdolabı üretmeye başlandı. Buz dolabının varlığı bilindiği gibi herkesin evinde kendi buzunu yapması demek oldu. Aynı zamanda kullandıkları gıdalarının geç bozulmaları sayesinde; soğutmanın değerini, vazgeçilmez bir buluş olduğunu kabul ettiler. İlginç olan, yıllarca buz satan şirketler, buz dolabı satmayı akıl edemediler. Buzun soğutucu özelliğini bildiler ama "soğutma " işinde olduklarını algılayamadılar çünkü onlar, " Buz satma" işini bildiler. 81 yaşında Bostonda vefat eden Frederic Tudor 1864 yılında buz ticaretinden 12 milyon dolar servet bırakmayı başaran, halen Harvard Üniversitesinde ders olarak okutulan başarı hikayesi vardır. John Gorrie; Amerikalı doktor 1851 de mekanik soğutma için ilk ABD patentini aldı. Buluşundan kâr etmedi. Buluşlarını üretmesi için bir fabrikaya mali destek sağlamak amacıyla verdi. Gelişmekte olan dünyadaki sanayileşmiş ülkelerde ve zengin bölgelerde , soğutma esas olarak gıda maddelerini düşük sıcaklarda depolamak için kullanılır. Böylece bakteri, maya ve küfün yıkıcı etkisini engeller. Pek çok bozulabilir ürün dondurulabilir. Bu sayede besinlerin lezzetlerinde veya görünümlerinde çok az bir kayıpla aylarca hatta yıllarca saklanmasına izin verir. Bir buz kütlesinin insan fikrini nasıl geliştirdiğini düşünmek de gerekir. Eğer o buzlar doğada olmasaydı, ne işe yaradığı bilinmeseydi bu gün " Buzsuz " halimiz ne durdu hiç düşünmek bile istemeyiz. İlimin, bilimin doğadaki birbirleriyle uyumlu ilişkileri, kısır döngü içinde döner durur. Bizlere birbirlerine bağımlılığını, ihtiyaçlarını hissettirmeden gizlice çalışırlar. Saygılar…