Moritanya’da geçmişten beri devam eden " Leblouh Geleneği" adı altında küçük kız çocukları sekiz ile dokuz yaşları arasından 19 yaşlarına kadar zorla yemek yedirilme işkencesine maruz bırakılmaktalar. Nedeni de toplumlarında bir kadının şişman olmadığı sürece kimse onu çekici bulmaz inancı.

Moritanya’nın fakirliği arasında, bu toplum da yalnızca şişman kadınlar güzel ve evliliğe uygun sayılmaktadır. Hava sıcak, kuraklık yaygın ve yağmur neredeyse hiç yağmıyor. Tıbbi imkanları da yetersiz olan ülkenin bu dertleri, dert sayılmıyor da zayıf kızlarını kendilerine sorun ediyorlar.

Her şey kızlarının erkeklere şişman görünmesi için. Erkeklerde eş seçimlerini bir kadının şişmanlığını göz önüne alarak yapıyor. Bu geleneğin inancı; şişman kadınlar varlıklı, iyi beslenmiş oluyorlar ve hiçbir şekilde çalışmalarına gerek yok. Kadının şişmanlığı, kocasının toplumdaki yerini belirliyor. Kadının şişmanlığı erkeğinin onu beslediğini, güçlü ve zengin olduğunu göstermiş olmaktaymış.

Aile Kadınları Birliği Başkanı Aminetou Mint Ely, " Moritanyada kadının kilosu ne kadar sa, kocasının kalbindeki yeri o kadar büyük olur" demecini veriyor. Yine ayrı bir açıklamada; Moritanya Anne ve Çocuk Sağlığı Birliği Başı Zeinabou da: -“Buradaki amaç kadını güzelleştirmek ve iyi bakıldığı bir aileden geldiğini belli etmek " şeklinde açıklamasını yapıyor. Zayıf Kadınlar bu toplumda kimse tarafından beğenilmiyor ve aileleri için yüz karası olarak görülüyor. Bizim toplumumuzda da tam tersi tombul kızımız evde kalacak korkusu var. Kızlarımıza diyet ve spor baskısı ile strese sokuyoruz. Aile olmak böyle bir şey olmayı gerektirmiyor.

Saygılar