2000’li yılların başındaydı, Nilüfer Belediyesi hava ölçüm cihazını devreye sokarak ilçenin hava kalitesini ölçmeye başlamıştı. Doğalgaz’ın yeni yeni hayatımıza girmeye başladığı o günlerde vatandaşlar kirli havanın etkilerini idrak etmekte zorlanıyordu. Gelinen noktada ise temiz havanın yaşam kalitemiz açısından ne kadar önemli olduğu herkes tarafından bilinmekte.  

Dün Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem dünya standartlarına eş değer ölçüm istasyonu ile bir yıl boyunca ölçümlerini gerçekleştirdikleri hava ve içme suyu kalitesinin sonuçlarını paylaştı. Genel olarak baktığımızda başkan Erdem havamızı kötü suyumuzun ise temiz olduğu sonucunu ortaya koydu. Raporlamanın detaylarında ise sözü Halk Sağlığı Uzmanı Prof.Dr. Kayıhan Pala’ya bıraktı.

Kayıhan Hoca ölçüm değerlerini ve havanın kalitesini, elde edebildikleri bilimsel değerle ile ortaya koydu. Bursa’daki hava ölçümlerinin sonucunda Nilüfer kısmen temiz gibi görünse de birçok değer dünya sağlık örgütünün kabul ettiği rakamlarının üzerinde. İnegöl ise geçmiş yıllarda olduğu gibi havası yine en kirli bölgelerin başında kalıyor.

Hava kirliliğinin sonucu olarak solunuma bağlı hastalıkların ve ölümlerinin ciddi rakamlara ulaştığına dikkat çeken Halk Sağlığı Uzmanı Prof.Dr. Kayıhan Pala, hava kalitesinin Dünya Sağlık Örgütü’nün verdiği değerlerde olması gerektiğine vurgu yaptı. Bir soru üzerine maske kullanmanın insanları pis havadan koruyamayacağını belirten Pala,  2018’de 72 ilde toplam 44 bin 617 kişinin hava kirliliğine bağlı hastalıklar neden ile vefat ettiğini ifade etti. Bu rakamın Bursa’da ise yüzde 19 civarında olduğunu söyledi.

Su kalitesi konusunda da açıklamalarda bulunan Halk Sağlığı Uzmanı Prof.Dr. Kayıhan Pala’yı yıllardır tanırım. Toplum sağlığı noktasından her türlü yanlışın karşısında olan Kayıhan hoca genel olarak muhalif karaktere sahiptir. Lakin  Sezar’ın hakkını Sezar’a vermekten de çekinmeyen Pala Bursa’da içme suyunun genel olarak temiz olduğunu söyledi. Sulardaki klor miktarının bilimsel değerlerden düşük kaldığını ve bir miktar kırsal mahallelerde kirliliğin ölçüldüğünü ifade eden Prof.Dr.Kayıhan Pala bu anlamda da Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki olan ve kente su sağlayan BUSKİ’ye teşekkür etti. 

Keşke herkes Kayıhan Hoca kadar doğrucu olsa, olayları siyasi değil de toplum yararına baksa. O zaman haklı olan, doğru işler yapan kim olursa olsun takdir edilir. Yanlışın karşısında da topyekun birlikte durulur. Biz ne zaman Prof.Dr. Kayıhan Pala gibi düşünmeye başlarsak işte o zaman yaşamımızın her alanı daha kaliteli ve sağlıklı olur.