‘Aşkın aldı benden beni, bana seni gerek seni. Ben yanarım dünü, bana seni gerek seni. Ne varlığa sevinirim, ne yokluğa yerinirim. Aşkın ile avunurum, bana seni gerek seni. Cennet cennet dedikleri birkaç köşkle birkaç huri isteyene ver sen onu, bana seni gerek seni.’

13.yy’da tekke şiirinin en önemli şairlerinden olan Yunus Emre'nin bende olan sevgisi tarif edilemez. Lise yıllarından kalma bu ilgim, edebiyat dersinde işlediğimiz bu beyitlerle başladı. Okul bitti, benim gönlümde Yunus hazine gibi saklı kaldı. Yunus’un Allah sevgisini, insanın dünyadaki görevi, Tanrı’ya ulaşarak onun varlığında yok olma isteği, bütün varlıkların kendi dillerinde Tanrı’yı arayıp ona ulaşma çabası beni de benden etti. Aşkın aldı beni benden sözlerine duyduğum ilgi, derin hisler, bende de Allah aşkını büyüttü. O kadar doğru teşhis, doğru ifade anlatımı sade yalın anlatım insanda sadece Allah’ın sevgisinin gerekli olduğunu bunun dışında hiçbir şeye ihtiyaç olmadığını söylemesi, anlayanlar için insanların ulaşacağı doğruyu bulma şifresidir.  Zenginlikte de fakirlikte de sevinip üzülmeye gerek yok.

Ne varlığa sevinirim, ne yokluğa derken: ister fakir ol ister zengin; sonunda gideceğin yer bellidir. Her ikisinde de. Benim yolum senin yanındır. Şimdiki zamanda da insanlarda bu ilke anlayışı olsa; bana göre ne, zengin kalır ne fakir. Bütün mallar bölüşülür ortaklaşa harcanır, dünya insan oğluna cennet olur. Dünyevi işleri bir yana bırakıp bize tek kurtuluş yolu olan Allah’ın yolundan ayrılmadan ona gerek duymayı, umudu, hayali ondan beklemeyi, her iki cihanda da doğru olan yolu izlemeyi, kimseden medet ummadan, sadece içten, samimi duygularla Allah’ın rızasını kazanmak için kulluk görevini yerine getirmeye önem vermeliyiz. Bana cenneti layık görsen dahi ben cennette bile yine Allah’ı görme isteğindeyim, gerekirse cennette olmam yeter ki ben Allah’ın yanında olayım, diye yazdığı şiirin ne anlatmak istediğini anlayınca Yunus’a olan hayranlığı daha da artıyor insanın. Müzik gibi, şiirde ruhumuzun gıdasıdır. Yeter ki doğru gıdayı keşfedelim. Benim en sevdiğim şiirdir bana seni gerek seni.

En güzel şiirler sizin gıdanız olsun. Saygılar