Ülkemizde bankaların finans sektörünü tamamen tıkadığını bunun sonucu olarak da , KOSGEB’in devreye girerek bu açığı kapatmak için esnafa faizsiz kredi  vermeye çalıştığını görüyoruz.

Tabiî ki böylesi  makro ölçekli bir kredi planını yılın sonuna denk getirmenin tek bir nedeni olmalı, ekonomik açıdan gelinen kötü tabloya devlet olarak destek veriliyor görüntüsü olmalı. Çünkü yaklaşık 400 bin esnafın beklentisi  bu kredilerden faydalanmaktı.

Ancak bu kısa zaman içinde başvurmayı başaran  244 bin 980 işletmeden sadece 15 bin işletme  50 bin TL'lik faizsiz bu krediyi almaya hak kazandı.  Krediyi almaya hak kazanan 15 bin esnafın hangi kriterler değerlendirilerek  bu özel krediyi almaya hak kazandıklarını kamuoyu sormaktadır. Aslında sadece bu kredi için değil KOSGEB'in başta hibe kredileri olmak üzere bir çok KOSGEP kredisi için  bu soru sorulmaktadır.

Son yıllarda özel şifreler ile sadece başvuranın bilgilendirildiği bu yöntemin çok şeffaf olmadığı kanaatindeyim.Özellikle son yıllarda başta devlet adına personel alımı olmak üzere bir çok yerde hak kazananların listesi açıklanmıyor,şahsa özel şifreler verilerek sadece başvuru yapan kendisi ile ilgili bilgilendiriliyor.Tabi ki bu durum ister istemez bir çok soruyu da beraberinde getirmektedir.

  Örneğin Kosgebin 50 bin TL'lik bu kredisini değerlendirdiğimizde yaklaşık 10 işletmeyi incelediğimizde  bir kritere biz rastlayamadık, rast gele verilmiş  bir görüntü vermektedir. Bu duruma bir açıklık getirilmesi son derece önemlidir, aksi taktirde yaklaşık 500 bin esnafın gözünde KOSGEB güven sorunu yaşayacaktır.KOSGEB  devletin parasını böylesi bir gizlilikle dağıtırken yeterince adil olabiliyor mu ? Çok daha önemlisi KOSGEB bu kredileri dağıtırken siyasi baskı görüyor mu? Tüm bu sorulara KOSGEB bir netlik kazandırmalı , aksi taktirde yıllarca kapalı bir kutu görünümü veren bu yapıya eleştiri okları daha da sivrileşecek gibi görünüyor.

Kredi sonuçlarının açıklandığı saatlerde gelen tepkileri Sanayi ve Ticaret Bakanı Faruk Özlü görmüş olacak ki, bu kredinin 2016 yılı bütçesinin kısıtlı olması nedeni ile 15 bin  esnaf ile sınırlı olduğunu, 2017 yılında yeniden bir destek kredisinin uygulanacağını söylemek durumunda kaldı.Bu açıklamanın aslında olası bir tepkiyi azaltmak  ve 500 bin tepkili esnafı sakinleştirmek için yapıldığı ortada.Şimdi sormak lazım 2017 yılı derken Ocak 2017 mi yoksa Aralık 2017 mi ....