CHP’de daha önceki kurultaylardan sonra ortaya çıkan tepkiler kısa bir süre sonra biterken, 36. Olağan Kurultay’ın tepkileri ise hâlâ devam ediyor.

Öncelikle ilçe ve il kongrelerini yönetimi ile oylayan CHP, genel başkanını ve yönetiminin ayrı ayrı oylanmasını neden sorgulanmaz?

Madem yönetmek bir ekip işidir, il ve ilçe kongrelerinde olduğu gibi, başkan adayının ekibini önceden görerek ve bilerek üyeler ve delegelerin karar vermesi neden sağlanmaz?

Sorgulanması gereken aslında Kemal Kılıçdaroğlu ile Muharrem İnce’nin kazanıp kazanmaması değil, CHP’nin nasıl kazanacağı olmalıydı?

Kılıçdaroğlu daha önceden yazdığım gibi partide ulusalcıları ve sosyalistleri yönetimlerinde değerlendirerek dengeyi sağlamaya çalışıyordu.

Bu seçimde Muharrem İnceli ulusalcılara karşı sol cephe ile yaptığı koalisyon ile sonuç aldı diyebiliriz.

Aslında Kılıçdaroğlu’nun böylesi bir koalisyonu gerçekleştirmesini uygun bulanlar kadar sakıncalı olduğunu düşünenler de var.

Geçmiş dönemde Kılıçdaroğlu ile aynı ekipte olan Selin Sayek Böke, Aile Sigortası gibi birçok değerli projeye imza atarken, seçim başarısızlığının faturasını kendine keserek istifa etmişti.

Bugün aynı Böke’nin, Kılıçdaroğlu’nun listesine girmesi bu koalisyonun belli koşulları olduğunu göstermektedir. Sol cephe her ne kadar bu koalisyonun küçük ortağı konumunda olsa da Kılıçdaroğlu ile nasıl bir uyum sağlayacakları merak konusudur.

İstanbul kongresinin sonucunda doğal delegeler ile 200’ü bulan İstanbul kurultay delegesi 36. Olağan Kurultay’a yön verdi.

7 oyla Muharrem İnce’nin de sol cephenin de yeni alanları belli olmuş oldu. Bu sonuçla Kılıçdaroğlu 8 yıldır korumak için özel önem verdiği demografik, etnik ve siyasi denge yapısından ödün vermiş oldu.

CHP’yi 81 milyonun partisi yapmayı hedeflerken 52 kişilik PM her kesimi yeterince temsil edebildi mi? Yoksa sen ben bizim oğlan birbirimizi seçerek hep aynı oyu mu alıyoruz?

Değişim önce delege sisteminin kaldırılması ile başlamalı, daha sonra da yeni bir ekip ile yeni bir liderin önünü başta Kılıçdaroğlu hazırlamalı, bu değişim mesajı bile belki CHP de bugünlerde kaybolan umuda bir merhem olur.