Bursa’da geçen hafta İş Bankası’nın ve Dünya Gazetesi’nin öncülüğünde Bursa iş dünyası ile ‘Dijital Dönüşüm ve Yeni Sanayi Devrimi’ konulu toplantı gerçekleşti. 

Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ’ın moderatörlüğündeki bu büyük buluşmada İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali önemli açıklamalarda bulundu.

2017 yılının değerlendirmesi ve 2018 yılı ekonomi tahminlerinin yapıldığı toplantı yılın son günlerinde Bursalı iş adamları için çok faydalı oldu.

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali’nin 2017 yılının ilk çeyreğinde 5.2’lik büyüme oranının son çeyrekte çift haneli rakamlara ulaşacağını bu nedenle 2018 yılında hız kesmeden yatırımlara devam edilmesi gerektiğini açıkladı.

Bali, “Dijital dönüşüme geç kalmayın. Bu imar bizim araziden geç geçer” diye düşünenler en çok kaybedenler sıralamasında yerini alır dedi.

2018 yılında gelişmekte olan ülkelere dağıtılacak 1.2 trilyon doların Türkiye için de planlandığını söyleyen Bali, 2017 yılında Kredi Garanti Fonu destekli kredilerin dağıtım zamanlamasının son derece doğru ve yerinde olduğunu söyledi.

Ekonomik verilerin bankacılık sektörü açısından bu denli pozitif açıklanmasına doğrusu biz de şaşırmıştık. Bu açıklamaları bir kamu bankası genel müdürü açıklamış olsa idi anlayabilirdik ancak İş Bankası’nın ülkeyi karış karış gezerek planladığı bu toplantılarda özellikle KGF’nin dağıtım zamanlamasını üstüne basa basa doğru ve yerindeydi şeklindeki açıklaması hepimizi şaşırttı.

Ekonomide büyüme rakamlarının çift haneli rakamları yakaladığını söyleyen Bali, bugünlerde konut kredilerindeki faizlerin de çift haneli rakamlara ulaştığını pek dillendirmek istemedi.

Toplantının sonunda soru cevap bölümünde Sayın Bali’nin 2017 yılında zamanlamasını çok uygun bulduğu KGF’leri sorduk, referandum seçimi öncesi planlanan bu kredilerin özellikle seçim sonuçlarının birbirine çok yakın olduğunu da düşünürsek siyasete etkisi ne ölçüde olmuştur diye sorduk.

Salon biraz karıştı. Usta gazeteci Hakan Güldağ hem kapanış konuşmasını hem de sorumun cevabı için İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali’yi kürsüye davet etti. Bali, “KGF’lerin nasıl, ne şekilde dağıtıldığını ve ekonomik etkilerini anlatabilirim ancak siyasi etkilerini bilemem” dedi ancak salon bu cevabı yeterli bulamayınca “Elbette siyasete etkisi konusunda özel ve genel bir cevabım vardır ancak burada açıklamam doğru olmaz” yanıtını verdi.

İş Bankası Genel Müdürü düzeyinde ülke ekonomisinde büyümenin ve yükselmenin 2018 yılında da devam edeceğini açıklaması Bursalı iş adamalarını memnun etti.