‘Lütfen Çevremizi Temiz Tutalım’ yazılarını dinleyelim. Yaşadığımız, gezdiğimiz, oturduğumuz, kullandığımız çevremizi temiz bırakıp gidelim. Bıraktığımız her pislik gelecekteki neslimize hastalık ve mikrop olarak geri dönüşüm oluyor. Bu güne kadar bizden öncekilerin bize bırakmış olduğu pisliğin ve mikrobun çilesini çekiyoruz.

Çevremizi giderek yaşanmaz hale getirdik. Önce geziyor, eğleniyor, arkasından da bütün çöpümüzü, hatta çocuğumuzun altını aldığımız bezleri bile torbaya dahi koymadan etrafa bırakıp gidiyoruz. Edep yâhu, hiç utanma duygusu, Allah korkusu olmadan. Allah korkusu diyorum, çünkü senin bıraktığın pisliği bulan, gören, arkandan bunu yapanın ‘Allah belasını versin’ demekten başka sözü olmuyor.

Ağzında çiğneyip çiğneyip, yorulduğun da, sokağa attığın sakızı yoldan geçen birinin ayakkabısının, terliğinin altına yapıştığında yine bunu atanın ‘Allah belasını versin’ sözü kulağınızı çınlatmıyor mu? Ağzınızdan çıkarıp attığınız o sakızlar kuşlarımızın ölümüne sebep olduğunu da hatırlayın lütfen. Yiyecek sanıp yiyorlar, sonra da boğazlarına yapışıp kalıyor, boğularak ölüyorlar, yazık.

Hatalı olduğumuz için suçluya edilen âh mutlaka gelir yapanı bulur. Sağ sola düşünmeden attığınız ağzınızdan çıkan pisliği, burnunuzdan çıkan pisliği, başkaları görünce mide bulantısından size okuyacağı belayı, bu belanın sizi tutacağını lütfen düşünün. Etrafa bıraktığınız çöpünüzün, başkalarını rahatsız ettiğini, ‘bunu yapanın elleri kırılsın, Allah kahretsin’ dediğini duyar gibi olun. Yıl olmuş 2021. Neredeyse 2022’ye girmek üzereyiz. Millet, uzayla uğraşırken, biz halen etrafımızı kirletenlerle mücadele ediyoruz. Gittiğin yerde gördüğün pis çevre seni rahatsız ediyorsa, pisliğinde bırakıp gittiğinde; senden sonra geleni rahatsız edecek demektir. Geçenlerde TV’de çocuklar için hazırlanmış programları izledim. Çok eğitici buldum. Ara sıra çocuklarla oturup izlemekte yarar var diye düşündüm. Çevre katliyamcılar, çevre kirleticiler, çevre düşmanı, gürültü kirliliği yapanlar izlesinler. Gerçekte biz halka büyük iş düşüyor. Her şeyi, belediyeden beklemeyelim. Çevremize sahip çıkalım, çıkmayanları uyaralım. Tatlı dille, güler yüzle, kırmadan, doğruyu anlatarak uyaralım. Yaptıklarının günah olduğunu hatırlatalım. Benden önce gidip temiz bulduğun yeri, yine bana da temiz bırak. Doğa bizden hesap sormaya başladı, bunun farkına varalım. Saygılar…