1950 yıllarında İstanbul için ’taşı toprağı altın‘ sözü bugün ülkemizde nüfusu 15 milyona varan dev bir kangren kenti meydan getirmiş.

Ayrıca 1 milyon civarında yaklaşık 30 ilimizde toplu yaşama anlayışı uygulanmıştır.

Bursa 3 milyona varan nüfusu ile artık şehir ve kent yaşamını sonuna kadar zorlamış durumda. Kentlerimizdeki bu yığılma kontrolsüz olduğu gibi bir çok tehlikeyi de beraberinde getirmekte.

Şehirlerdeki  bu yığılma toplumsal psikolojiyi bozduğu gibi sosyal alanda insanların güvende yaşamasını da tehdit etmektedir.

Gençlerin madde bağımlılığı oranı hızla yükselmekte bunun güvenlik açısında da kontrolü her geçen gün zorlaşmaktadır. Toplumların şehirlerdeki bu yaşam şekli sağlık ,eğitim ve daha bir çok alanda büyük sıkıntıları da beraberinde getirmektedir.

Peki gelişmiş ülkelerde durum nasıl?

Almanya 16 eyaletten oluşan gelişmiş sanayisi ve alt yapısı ile 2078 yerleşim birimine sahip. En büyük nüfusa ait yerleşim yeri  tek şehirli eyalet olan Berlin 3 milyon kentliyi barındırmaktadır.

Bir eyaletin yetkileri ile yönetilen kenti fazla nüfusu nedeni ile sürekli  yeni çalışmalar ve projeler ile Berlin'in nüfusunu azaltmaya çalışıyorlar .Onun dışında yine tek şehirli eyaletten  oluşan Hamburg 1 milyon 600 bin nüfusla 2. sırada yer almaktadır. 1 milyonu aşan kent sayısı ise Münih ve Köln'ün dışında yoktur. Yaklaşık 2078 yerleşim yerine nüfusunu homojen olarak dağıtmış olan Almanya her yerleşim yerine aynı kalitede hizmet vermektedir. Almanya da 4 ilin dışında 1 milyonu geçen yerleşim yeri bulunmamaktadır.

Biz de ise 15 milyonluk İstanbul a bir de 30 yeni 1 milyonu aşan illerimiz eklendi.

Almanya’da ulaşım tüm ülke içinde çok gelişmiş trenler, hava yolları ve deniz araçları ile yani toplu taşıma aracılığı ile yapılmaktadır. Deniz derken şaşıranınız olmuş olabilir...

Almanya ülke içindeki büyük ırmak ve nehirlerde denizferibotu ile toplu taşımacılık yapmakta. Gelişmiş ülkelerde havayolu taşımacılığı önce uzak mesafeler öncelikli olarak planlanırken bizim ülkemizde önce  kısa mesafelerin planlanması da ayrı bir yanlışlıktır. Bu nedenledir Bursa Havaalanı bir türlü randımanlı çalışamamaktadır.

Gelişmiş ülkelerde yerleşim birimleri daha küçültülmüş ve daha kontrollü iken bizde nasıl böyle bir sürece gelindi?

Bütünşehir yasası ile bir çok büyükşehir uhdesinde bulunan ilçeleri ve yetkilerini büyükşehire dahil ederek dünyanın tersine bir uygulamayı başlatmış oldu. 1 Milyonu aşan 30 kentimizin artık sorunlarına yeterince çözüm bulamıyoruz. Bir an önce şehirlerin nüfuslarının azalması için ciddi çalışmalar yapılmaz ise gelecekte çok daha büyük felaketler bizleri bekliyor olacaktır.