Son baharda Bulgaristan'da yerel seçimler yapılacaktır.
Orada yerel seçimler iki turludur.
Aday olanların kazanmaları için en az yüzde 50 oy almaları gerekiyor.
Başkanlık sistemi ile beraber ülkemizde de seçimler iki turlu olduancak yerelde de iki turlu olmasında fayda var.
Gerçi başkanlık sistemiyle siyasete ittifakların girmesi ile beraberfiilen olmasa da yerelde de neredeyse her yerde belediye başkanı zaten yüzde 50'yi bularak seçiliyor ancak yine de bu seçimler yasal olarak iki turlu yapılmalı.
27 Ekim'de ilk turu yapılacak Bulgaristan'daki seçimlerin soydaşımızıilgilendiren tarafına bakacak olursak demokratik rejime geçişten bu yana ilk defa yerel seçimlere bu kadar bölünmüş ve seçmeni parçalanmış şekilde girecek.
Bunun en büyük sebeplerinden biri Bulgaristan ile ilişkileri yürütenmekanizmaların içine oraları bilmeyen vasat, bunun ötesinde değişikçıkar ilişkiler içine giren kişilerin tayin edilmiş olmasındandır.
Bu durum mevcut iktidarın Bulgaristan konusunda, sadece Bulgaristandeğil tüm Balkanlar ve aslında dış politikanın tamamında, devlet politikaları değil parti politikaları uygulamaya kalkışmasındankaynaklanmaktadır.
Oysa özellikle dış politikada devamlılık ve istikrar son derece önemlidir.
Bu durum uluslararası arenada sizin itibarınızı belirleyen en önemli unsurdur.
Ancak soydaşlarımızın arasındaki bölünmüşlüğün ortaya çıkmasının en önemli suçlusu yıllarca soydaşımızı temsil eden partinin meşrubaşkanının 2015 yılında partiden ihraç edilmesine sebep olan kişidir.
Ancak öte yandan bu stratejik hata soydaş camiamızın lehine olmuştur.
Meşru başkanının partiden ihraç etme sürecinden sonra bu parti kimlertarafından kurdurulduğu ve partinin gerçek kuruluş amacının ne olduğukonusunu insanlarımıza sorgulama fırsatı yaratmıştır.
Totaliter rejimin yıkılmasından sonra güya oradaki soydaşımızı temsiletme iddiası ile kurulan parti soydaşlarımız hariç herkese ve herşeye hizmet ettiği açıkça ortaya çıkmıştır.
Hepsi bunları başından beri bilmesi gerekenler biliyordu da önemliolan insanlarımızın gerçekleri görmesiydi.
Bu fırsatı da inanılmaz hata, adeta harakiri yaparak bizzat partinin kurucu başkanı vermiş ve yeni parti kurulmasına sebep olmuştur.
Ancak yeni parti kurulmasından öte yukarıda bahsettiğimiz sebeplerdendolayı, yani yıllarca kemikleşmiş seçmenin DPS ve yöneticilerinisorgulamaya başlaması nedeniyle, bu parti dağılma sürecine girmiştir.
Bu süreç de önüne geçilemez şekilde devam edecektir.
Her ne kadar bu eski parti hala soydaşlarımızı temsil eden en güçlü parti gibi görünse de ve her ne kadar yeni kurulan DOST partisietkin şekilde teşkilat yapısını kurup yeterince güçlenememiş olsa daDPS'deki erozyon önlenemez şekilde devam etmektedir.
Bundan dolayıdır ki zamanında bu partiyi kurduranlar kendikontrollerinde olacak başka arayışlar içine girmişlerdir ve bugirişimlerini de gizlemeyecek şekilde yürütmekteler.
Sonuç olarak bu seçimler soydaşlarımızın açısından hiç olmadığı kadarkaotik ortamda geçecek ve karmaşık denklemlerin ortaya çıkmasına sebepolacaktır.
Ancak bunda büyük hayırlar olduğunu ileriki zamanda hep beraber göreceğiz.
Bu kaotik ve karışık ortamları her zaman savunmuşuzdur.
Bu durumlar herkesin gerçek yüzünün ortaya çıkmasına vesile olur.
Bir yapının en önemli unsuru temelidir ve soydaşlarımızı temsiledecek yeni yapılanmaların temelleri kimlerle atılacağı ve kimlerleyola devam edileceği ortaya çıkmasına vesile olacaktır.