Neden mi?

Yerel seçimlere tüm bölgelerde kendi adaylarıyla katılmakta ısrar etti İYİ Parti ve adaylarını teker teker açıklamaya başladı.

Muhalefet kanadında yer alan İYİ partinin bu yöndeki kararının özellikle CHP başta olmak üzere muhalefet adaylarına zarar vereceği kanısı hakim.

İYİ partinin bu kararında öncelikle kesin olan ne olduğunu söyleyelim.

Kesin olan şu ki hiç bir yerde herhangi bir başarı elde edemeyecekler.

Bunun ana sebebi kutuplaşmış siyaset.

Buradan bir çok kez yazdık:

Ülkemizdeki mevcut siyasi konjonktürde sadece iki tür seçmen var.

İktidar yanlısı ve iktidar karşıtı.

Yani bu kutuplaşmış ortamda seçmen ya iktidarın adayına oy verecek , ya da iktidar adayının karşısında en güçlü aday kimse ona destek verecek.

Yani İYİ parti aday çıkardı diye kendi seçmeni partinin adayına oy vermekten ziyade iktidarın karşısında hangi aday güçlüyse ona destek verecektir.

Bunun sebebini de yazmıştık:

Çünkü İYİ parti seçmeninin iktidar karşıtı dürtüsü parti aidiyeti dürtüsünden çok daha güçlü.

Bu durum  İYİ parti tek başına seçimlere girme kararında diretince meydana gelen istifalardan fazlasıyla belli oldu zaten.

Muharrem İnce'nin;

" İYİ parti iyi kaybettiren olacak bu defa"   sözleri daha çok kendi partisinin değerini ve pazarlık payını artırma amaçlı söylenmiş sözlerdir.

Yerel seçimlerde İYİ parti kendi adaylarını sahaya sürmesi CHP 'li adayları ciddi şekilde etkileyecek boyutta olmayacak.

Daha çok iktidar tarafını etkileyecek bize gör.

Nasıl mı?

Son yıllarda iktidar destekçileri arasında memnun olmayan azımsanmayacak bir kitle var.

Ancak seçim günü geldiğinde her şeye rağmen bunların çoğu yine iktidara oy verdikleri görülüyor.

Bunun sebebi açık.

Demek ki muhalefeti de yeterli bulmuyor bu kitle.

Bu seçmenin davranışına sebep olan unsurlar var.

Muhafazakarlıktan , terörle işbirliği yapanlara yakınlık gösterenlere kadar birçok sebep sayılabilir.

Yani özetle iktidardan memnun olmayan kitle gidecek adres bulamadığından tekrar iktidara , yani kendilerine göre ehven-i şer'e oy vermek durumunda kalıyor.

En kötü ihtimal seçimlere gitmiyor.

Ama İYİ parti muhalefet bloğundan kendini soyutlayınca iktidardan memnun olmayan kitleye bir seçenek yaratılmış olabilir.

Özellikle ittifak ortaklarından MHP seçmeni nezdinde.

Bunlar üstte belirttiğimiz sebeplerden dolayı CHP oy vermeye yanaşmıyor olabilir ama İYİ partiye o kadar önyargılı olmayabilirler.

Yani özetle İYİ partinin seçimlere kendi adayları ile girmeleri muhalefetin ana unsuru CHP adayları pek etkilemez iktidar karşıtı dürtülerinin yüksek olmasından dolayı ancak iktidar ittifakı kanadından memnun olmayan kitle, özellikle milliyetçi kesim  İYİ partiyi tercih edebilir.