Beyin göçünü engellemek ve gitmiş olanları da yeniden geri kazanmak için Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, tersine beyin göçünü hızlandırmak amacıyla TÜBİTAK bünyesinde sürdürülen ‘Yurda Dönüş Araştırma Burs Programı’nı ‘Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı’na dönüştürdüklerini açıkladı.

Varank, başta Türk bilim insanları olmak üzere nitelikli araştırmacıların Türkiye’ye gelmelerini teşvik etmek için 24-36 ay arasında destek verileceğini ve 15 Aralık’ta çağrıya çıkılacağını açıkladı.

Varank, “Proje ile yerli ve milli teknolojilerin geliştirilmesine yönelik hem akademi hem de sanayide ihtiyaç duyulan bilginin yurtdışından ülkemize getirilmesi sağlanacak” dedi.

Daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Teknofest’in açılışında yaptığı konuşmada, “Bilim insanlarımızın yurda dönüş seferberliğini başlatıyor ve Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı hazırlıyoruz. Buradan dünyanın her yerindeki bilim insanlarımızı, ülkemizde başlattığımız bilim ve teknoloji atılımımıza katılmaya davet ediyorum” demişti.

Program kapsamında araştırmacının aylık giderlerine yönelik her türlü burs, ödenek, eş ve çocuklara yönelik ödenek, araştırmacı ekibinin oluşturulması desteği, araştırmacı ve tüm aile bireylerine sağlık sigortası desteği, araştırmacı aileye yol desteği gibi birçok teşvik ve destekler sunulacak.

Genç araştırmacılar için 500 bin TL, deneyimli araştırmacılar için bir milyon TL olacak. Ödenek, araştırmacıların kendisine değil, kendilerine ev sahipliği yapan kuruma verilerek desteklenecek.

Araştırmacıların aylık yaşam giderleri genç araştırmacılar için 20, deneyimli araştırmacılara 24 bin TL olacak. Burslar araştırmacıların kendilerine verilecek. Araştırmacıların eş ve çocukları için de aylık 2 bin 250 TL aile ödeneği sağlanacak. Araştırmacı ve Türkiye’ye gelen tüm ailesi de sağlık sigorta desteğinden yararlanabilecek. Araştırmacı ve ailesinin Türkiye’ye geliş uçak bileti masrafı dahi karşılanacak.

Evet, uzun yıllardan beri gündemden hiç düşmeyen beyin göçü yani iyi eğitimli ve yetenekli kişilerin bir başka ülkeye göç etmesini konuşuyorduk. Bir tarafından başlamak gerekiyordu. İlk adım atıldı. İnşallah güzel sonuçlar alınır.

Geçmişte yapılan hatalar ve şartları bir tarafa bırakıp geçmişten ders çıkararak önümüze bakmamız lazım.

Öncelikle kendi gençlerimize ve yetişmiş bilim adamlarımıza sahip çıkarak ülke içinde ülke için bilim çalışmalarına destek ve teşvik çok önemlidir.

Burada yapacakları katkı, gençlerin yetişmesinde rol model olarak ilham almalarına da vesile olacaklardır.

Daha çok gelişmek ve büyümek için; ilim, bilim, teknoloji için değerli beyinleri sahiplenmemiz önemli.

Bir olup daha çok üretim yapmamız lazım. Akıl ve bilim ışığında katma değeri yüksek ürünler üreterek ve satarak daha güçlü olacağız.

Ülke içinde de zeki ve azimli gençlere sahip çıkalım.

Özel fikir ve projelere önem vermeliyiz.

Birbirimizle iletişimi koparmamalıyız.

Hak edilen değeri yabancıdan çok biz vermeliyiz kendi insanımıza.

Bizler hem beyin göçünün hem de dışarıdaki kendi yatırımcılarımızın para göçünün geri gelmesi ve burada üreterek dünyaya açılmasını her daim destek ve teşvik etmeliyiz.

Ki 2023, 2053, 2071 hedeflerine daha da güçlü şekilde yürüyelim.

Gidin, görün, öğrenin ama ülkeye geri dönün.