TOGG- yerli elektrikli araca geçici olarak verilen isim. Üretim merkezi tamamlanmak üzere ve yakında ilk araçlar piyasaya sürülür.

Kuşkusuz önemli bir gelişme ancak ekonomik açıdan ne kadar katkı sağlar ona bakmak lazım. Böyle bir araç üretmek katma değerden çok popülizm amaçlı siyasi hamle olduğunu söylemeye gerek yok. Şarj istasyonları alt yapısı eksikliğinden bu araçların üretimine yapılan yatırımların geri dönüşüne kadar birçok açıdan rantabl bir yatırım değil. Ülkemizin potansiyelini göz önünde bulundurarak katma değeri daha yüksek ürünlere ağırlık vermek çok daha rasyonel bir yaklaşımdır.

Örneğin bu salgınla beraber dünya genelinde tarım ürünleri ve gıda sıkıntıları beklenmekte. Ülkemiz bu açıdan dünyanın en uygun iklim ve toprak şartlarına sahip. Bu alanda üretimi artırma amaçlı ileri teknoloji ürünleri geliştirilmesi katma değeri ve geri dönüşü çok daha yüksek gelirler elde edilebilir.

Konuyla ilgili sanki bugünleri anlatırcasına iki yıl önce bu köşemizden paylaştığımız "Yerli arabadan daha önemli olan nedir?" yazımızın özetini verelim: **Yerli arabadan daha önemli olan nedir?

Geride bıraktığımız 2019 yılının son günlerinde heyecanla beklenen "yerli" araba tanıtımı yapıldı ama tartışmaları hala devam etmekte.

Bu yazımızda  lansmanı yapılan arabanın ne kadar yerli olduğu konusunu tartışmaktan öte farklı bir konuya değinmek isteriz.

Dünya artık dördüncü teknoloji devrimini yaşamaya başlamış ve her geçen gün değişik ulaşım araçları gündeme gelirken 150 yıldır üretilen bir araç yapma gayreti ne kadar rasyonel bir yaklaşım ona bakmak lazım.

Üretilecek ürün her halükarda bize özgün değil,  ancak başkalarını taklit etmekten başka bir şey olmayacaktır.

Sonuç olarak böyle bir araç bize ne getirip götüreceğine  bakılmalı.

Prestij açısından bir şey kazandıracak mı? Hayır!

Araba dünyada 19.yüzyılın sonlarından beri üretilen, ki artık bazı Afrika ülkelerinde bile üretilmeye başlanan bir ürün.

Ekonomik açıdan bir katkımız olacak mı? O da mümkün değil. 

Bunun mümkün olması için sadece iç piyasalara yönelik değil bu araçları ihraç etmeniz de lazım.

Bunu yapabilmek için rekabetçi araç üretilmeli ve yüz yılı aşkındır araç üretimi tecrübesi olan firmalara karşı bu pek mümkün değil. 

En azından kısa vadede. O zaman geriye ne kalıyor?

Bu aracın sadece iç siyaset için kullanma gayreti olduğu anlaşılıyor.

Her açıdan rantabl olmayacak bir araç için bunca yatırım , zaman ve efor harcamaya ne kadar değer  ona bakmak lazım.

O zaman bize hiçbir katma değeri olmayacak araba yerine gelişen çağa uygun ve henüz hayatımızda yeni yeni yer edinmeye başlayan ileri teknoloji ürünlerine odaklanmak lazım.

Teknoloji geçmişimiz olmadığından ve Osmanlının hantal ve yozlaşmış yapısından dolayı zamanında sanayi devrimini ıskaladığımızdan bunu  kısa sürede başarabilmek çok kolay değil.

O zaman rasyonel düşünüp sanayi ve teknoloji devleri ile rekabetçi bir seviyeye gelene kadar kısa vadede en etkili sonuçlar hangi alanda alabiliriz ona bakmalıyız.

Coğrafi konumumuzdan dolayı ülkemiz tarım ürünleri yetiştirilmesi açısından belki de dünyanın en elverişli topraklarına sahip.

Bu alanda gelişim sağlayıp, nasıl ki onlar bizi teknolojik açıdan bağımlı hale getirdiyse,  biz de onları tarım ürünleri açısından bağımlı hale getirelim.

Üstelik artan nüfusuyla dünya her geçen gün temel geçim kaynağı olan gıdaya daha fazla ihtiyaç duyduğu bir ortamda bu alanda yoğunlaşmak çok daha pragmatik bir yaklaşım olur.***

Evet iki yıl önce tarım ve gıda konularına vurgu yapmışız ve bu gün bu alanda sıkıntılar yaşanacağı her geçen gün daha net anlaşılıyor.

Yoksa ileri  teknoloji atılımlarımıza yine devam edelim, araba da üretelim.

Ama bu konuda gelişmiş ülkelerle aramızda açılmış olan makasın hemen kapanması mümkün olmayacağından bunu orta ve uzun vadeye yayarak yapmak çok daha akıllıca olacaktır.

Savunma sanayii gibi stratejik alanlara, SİHA'lar gibi  ileri teknoloji ürünleri üretmek ülke güvenliği açısından önemli ve yapılmalıdır da o ayrı.

Burada kar amacı güdülmez ve üretme gerekçeleri farklıdır.

Ancak ekonomik açıdan bize katma değeri en yüksek verim hangi alanda alınacaksa oraya yoğunlaşmak çok daha efektif olacaktır.