Son 4-5 gündür Türk siyasetinde verilen bir sözün ne anlama geldiği, olup olmadığı ile ilgili tartışmalar ayyuka çıkmış durumda.

Salı günkü meclis grubu toplantısında CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Avrupalılardan iktidara gelmeleri durumunda Türkiye'deki Suriyelilerin Suriye'ye geri dönüşlerini sağlayabilmek için başta altyapı hizmetleri olmak üzere ev vesaire bütün gereksinimlerinin karşılanması yönünde destek sözü aldığını ima etmedi, resmen söyledi.

Öncelikle bu doğru mudur? Gerçek midir? Sözün içeriği bu mudur? Bu durum, bence bu bağlamda hükümetin eline önemli bir koz vermiş durumda. Madem Avrupa Birliği böyle bir sözü veriyor. Neden Kemal Kılıçdaroğlu'nun iktidara gelmesini bekliyor.

8 yıldan beri yaşanılanları görmüyorlar mı. Bu altyapı çalışmaları ile ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan briket evlerin yapımı başta olmak üzere, gidenlerin hayatlarını kazanacakları hayvancılıkla ilgili yatırımlar ve daha birçok konuda daha önceki süreçte Avrupalı liderlere bilgi vermiş olmasına rağmen önemli bir geri dönüş sağlayamamıştı. Ama şimdi görüyoruz ki ne zaman ve hangi koşulda gerçekleştirilmiş olduğu belli olmayan ortamlarda CHP liderine söz vermiş olduklarını duymaktayız.

Öncelikle bunun doğru olup olmadığı ile ilgili mutlaka gerekli mercilerin Dışişleri Bakanlığı yetkililerin bu konunun teyidi ile ilgili bir araştırma ve elbette görüşmeler yapmaları lazım. Çünkü bu sonuçta Biden’in seçim öncesi yaptığı muhalefeti destekleyeceği yönündeki açıklamalarıyla benzer yanları var.

Bu saatten sonra Avrupa Birliği yetkililerinin destek sözünü Suriyelilerin geri dönüşlerini desteklemek için Kılıçdaroğlu’nun iktidara gelmesini beklemeden gereken desteği vermeliler. Bu konuyla ilgili mutlaka çalışmalar yapılmalı en ufak bir durumda Türkiye'yi sıkıştırmaya çalışan Avrupa Birliği yetkililerine gerekli markaj yapılmalıdır.3 yıla yayılmış 3 Milyar Euro için kırk takla attıran Avrupa Birliği makamlarına gerekli cevap verilmelidir.