Son yıllarda televizyonlarımızda moda oldu bilirsiniz.5 aday vardır yarışmada her gün diğer kişinin evinde toplanılır sonrasında evin hanımı yada beyi gün boyu hazırladığı yemekleri konuklarına sunar,sonrasında tartışmalar vs. ertesi gün bir diğer yarışmacının evinde buluşulur bu böyle sürüp gider. Aynı buna benzer bir şekilde 6’lı masada ilk turunu tamamlamış durumda. Bu 6 görüşmede akılda kalan ne oldu diye sorarsanız, güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönüşten başka bir şey aklımda kalmamış. Onunda hayata geçmesi için 3/2 meclis çoğunluğu gerektiğinden onu da unutabilirsiniz. Anlayacağınız ilk turdaki altı ziyaret vakit kaybından başka bir şey değil. Sıfırda sıfır elde var sıfır.

Oysa Türk halkı birçok konuda 6’lı masanın fikir ve düşüncelerini merak ediyor. Son yıllarda bilhassa 15 Temmuz sonrasında ABD ekseninden bağımsız bir ilerleme sağlayan Türkiye olası 6’lı masa hükümeti ya da hükümetleri sürecinde bu tavrı sürdürebilecek mi yoksa eskiye dönüş mü olacak yani ABD ne derse o mu olacak. Örneğin Kuzey Suriye’den Türk askeri çekilecek mi? Aynı şey Irak’ın kuzeyi içinde geçerli mi olacak. Hatırlarsanız en son Suriye teskeresine CHP, HDP ile birlikte hayır demişti. Yine Mavi Vatan,Yunanistan ile yaşanılan Doğu Akdeniz gerilimi,Libya ilişkileri,AB ile ilişkiler,ABD ile yaşanılan F-16 sıkıntısı, temsilciler meclisinin düşmanca tavırları, Fransa ile Afrika özelinde ve ayrıca Yunanistan’a verdiği koşulsuz destek nedeniyle yaşanılan gerilim ve çıkarların çarpışması durumunda 6’lı masanın bu ülkelere karşı yaklaşımı ne olacaktır. Bu maddeler uzar da uzar. Son 6-7 yıldır süren dik duruş devam mı edecektir ,yoksa eskisi gibi gelene ağam ,gidene paşam mı denilecektir. Bunun yanında altılı masanın yanında ki sehpa konusu da çok tartışmalı. 6’lı masada yedinci ortak olarak kabul görmese de ,masanın yanında bir çıkıntı yada sehpa gibi ana masadan bir türlü ayrılamıyor hatta CHP’yi %10-12 civarındaki oyuyla çekim alanında tutuyor. Bunun son delili en son az önce de zikrettiğim Suriye teskeresine ikisinin birden hayır demesiydi.

Son tahlilde altılı masanın yemekteyiz konseptiyle benzeşen yapısından ve ilerleyişinden çok merak edilen konulara yaklaşımı inanın çok merak ediliyor. Ve halk bu konularda altılı masa artıdan artık net cevaplar bekliyor, beklemekte de çok haklılar.