Patatesli sarımsaklı çorba
Malzemeler (6 kişilik)
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1 büyük soğan, ince kıyılmış
- 8 diş kabaca doğranmış sarmısak
- 500 g kabaca doğranmış patates
- 1.2lt tavuk suyu
- 200g roka
Servis için:
- 6 yemek kaşığı zeytinyağı
- 4 diş dövülmüş sarımsak
- 2 adet acı biber, doğranmış
Yapılışı
Orta boy bir tavada zeytinyağını, soğanları ve sarımsakları 7 dakika çevirin (renkleri değişmesin). Ardından patatesleri ekleyip kaynamaya bırakın, tavuk suyunu ve baharatları ilave edin. Patatesler tamamen yumuşayana kadar kaynatmaya devam edin. Rokaları ekleyin ve karışımı mutfak robotunda çekin (püre haline gelmeyecek şekilde). Tekrar tavaya dönün. Kısık ateşte zeytinyağını ısıtıp Sarımsak ve acı biberleri çevirin, yağın çok ısınmamasına özen gösterin. Çorbayı, üzerine bu yağdan 1 kaşık gezdirerek servis edin.
Çeri domatesli kekikli piliç but
Hazırlama, pişirme süresi: 20 dakika
Malzemeler:
- 1 çorba kaşığı zeytinyağı
- 5 adet piliç but
- 3-4 adet köy biberi veya sivri biber
- 1 adet kırmızı kapya biber
- 2-3 sap taze soğan
- 5-6 adet sarımsak
- 15 adet çeri domates
- 5-6 sap taze kekik
- Yarım çay kaşığı karabiber
- Yarım çay kaşığı pulbiber
- 1 çay kaşığı tuz
Yapılışı:
- Zeytinyağını geniş bir tavaya alıp ocağı açık ateşe ayarlayın. Zeytinyağı ısınınca yıkanıp kurulanmış piliç butlarını ilave ederek kızarana kadar pişirin.
- Butlar pişerken bu arada sebzeleri yıkayıp fotoğraftaki gibi doğrayın.
- Piliç butlarını kenara alıp piliçlerin tavaya bıraktığı yağda biberleri soteleyin, taze soğan, sarımsak ve domatesleri ilave edip açık ateşte 3-4 dakika daha soteledikten sonra karabiber, pulbiber, tuz, kekik ve kızaran piliç butlarını ekleyip karıştırın.
- Sıcak olarak servis edin.
Afiyetle sevgiyle kalın...
Başbaşı bulgur pilavı
Başbaşı bulgur, buğdayın kırılmadan soyunması ile elde edilir. Dünya mutfakları arasında yer alan bir lezzet olarak bilinir. Başbaşı bulgur vitamin ve protein açısından zengindir. Içerisinde B1 vitaminini barındırır, sindirim sisteminin düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.
Hazırlık süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 45 dakika
Başbaşı bulgur pilavı için malzemeler (7 kişilik)
- 2 su bardağı başbaşı bulgur
- 2 yemek kaşığı sıvıyağ
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası veya yarım su bardağı rendelenmiş domates
- 2 çay kaşığı tuz
- 2 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı yenibahar
- 1 adet soğan
Hazırlanışı:
Derin bir tencere içerisinde sıvı yağ ve tereyağını ekleyin. Küp küp doğranmış soğanları pembeleşinceye kadar kavurun. Kavrulmuş soğanların içerisine salçayı ekleyerek karıştırın. Başbaşı bulgur ekleyerek karıştırmaya devam edin. Sırasıyla baharatları ekleyin. 5 dakika boyunca bulguru kavurun. 3 su bardağı sıcak su ekleyerek son kez karıştırın. Kısık ateşte bulgur suyunu çekene kadar pişirin. Başbaşı bulgur pilavının servis etmeden önce 10 dakika dinlendirin.
Lezzetli bir öneri: Arzu ederseniz başbaşı bulgur pilavını içerisine kırmızı ve yeşil biber ekleyerek içeriğini zenginleştirebilirsiniz.
Başbaşı bulgur pilavı hazır, afiyet olsun!
Vişneli yoğurtlu kek
Hazırlama süresi: 30 dakika
Pişirme süresi: 60 dakika
Vişneli yoğurtlu kek için malzemeler (12 kişilik):
Kek tabanı için:
- 200 gram un
- 4 yemek kaşığı oda sıcaklığında bekletilmiş tereyağı
- 2 adet yumurta
- 150 gram toz şeker
- 2 çay kaşığı kabartma tozu
İç dolgusu için:
- 1 kilogram süzme yoğurt
- 4 adet yumurta
- 1 paket vanilyalı hazır puding
- 150 gram toz şeker
- 2 su bardağı sıvıyağ
Vişne sosu için:
- 500 gram ayıklanmış vişne veya dondurulmuş vişne
- 2 yemek kaşığı nişasta
- 5 yemek kaşığı toz şeker
Hazırlanışı:
Derin bir yoğurma kabının içerisinde, kabartma tozu, un, tereyağı, yumurta ve toz şekeri yoğurun. Yoğurduğunuz hamurun yarısını merdane yardımıyla kek kalıbının tabanına uygun bir şekilde açın. Kalan hamurları tekrardan ikiye bölerek merdane yardımıyla açın ve kek kalıbının kenarlarına dizin. Kekin iç dolgusunu hazırlayana kadar buzdolabında bekletin.
Derin bir çırpma kabının içerisinde iç malzeme için sıvı yağ, toz şeker ve yumurtayı çırpın. İçerisine toz vanilyalı puding ekleyerek çırpmaya devam edin. Süzme yoğurdu ekleyerek iç dolguyu çırpın. Kek kalıbının içerisine hazırladığınız iç malzemeyi ekleyin. Önceden ısıtılmış 170 derecelik ısıda bir saat pişirin. Kek piştikten sonra fırın içerisinde 15 dakika bekletin ve kekin soğuması için 1 saat kadar buzdolabında bekletin.
Derin bir sos hazırlama tavasının içerisinde vişneye şekerler eriyene kadar pişirmeye başlayın. Sulandırılmış nişastayı vişne sosun içine ekleyin. Vişne sosunu koyulaşana kadar pişirin.
Yoğurtlu vişneli kek hazır, afiyet olsun!