Ulaş Girgin

Yemek eleştirmenlerinin incelemeleri içeren, popüler ve geleneksel yemekler hakkında araştırma yapılmış makaleleri bir araya getiren ve geleneksel yemekler hakkında deneyimsel bir çevrimiçi seyahat rehberi sunan dünyaca ünlü yemek kültürü sitesi Taste Atlas, dünyanın en iyi 50 keçi peynirini sıraladı.

Fransız peynirleri başı çekti

Oylamanın ilk üç sırasında peynir konusunda dünyanın en iddialılarından olan Fransız peynirleri yer alıyor. Listenin ilk sırasında crottin de chavignol, ikinci sırada selles-sur-cher, üçüncü sırada ise picodon bulunuyor. Listenin dördüncülük koltuğunda Yunanistan’dan kefalotyri otururken beşinci sırada ise bir İspanyol peyniri olan cana de cabra yer alıyor.

En çok çeşit yine Fransa’nın

50 farklı keçi peynirinin yer aldığı listede en çok çeşit 18 farklı peynir ile yine Fransa’nın. Fransa’yı 15 farklı keçi peyniri ile Yunanistan, Yuanistan’ı ise 4 farklı peynir çeşidi ile İspanya izliyor.

Tulum peyniri 13’üncü

Türkiye’den listeye girmiş olan tek peynir 13’üncü sırada yer alan tulum peyniri. Tulum peyniri, 5 üzerinden 4,3 puan ile bu sırada bulunurken birinci olan crottin de chavignol’ün 4,7 puana sahip olduğu görülüyor.

395f677a1fcc4057874c69ba57e08ad6

Evde ekmek yapmak isteyenler bu haberde toplanıyor Evde ekmek yapmak isteyenler bu haberde toplanıyor

Crottin de chavignol nasıl bir peynir?

Listenin liderliğini elinde bulunduran chavignol çiğ keçi sütünden yapılıyor ve en az 60 gram ağırlığında olması gerekiyor. Dolgun, hafif cevizli ve ‘keçimsi’ bir aromaya sahip olan bu peynir beyaz veya fildişi renge sahip olup, dışında ince, küflü bir kabuk bulunduruyor. Chavignol, ızgara yapılıp salataların içinde veya pastırma ile sandviç içinde tercih ediliyor.     

Editör: Ulas Girgin