Ulaş Girgin

Yazın vazgeçilmez tatlısı Tiramisu tarifi Yazın vazgeçilmez tatlısı Tiramisu tarifi

Yemek eleştirmenlerinin incelemeleri içeren, popüler ve geleneksel yemekler hakkında araştırma yapılmış makaleleri bir araya getiren ve geleneksel yemekler hakkında deneyimsel bir çevrimiçi seyahat rehberi sunan dünyaca ünlü yemek kültürü sitesi Taste Atlas, dünyanın en iyi köftelerini sıraladı. Birçok ülkeden 50 ürünün yer aldığı listede Türkiye'den 10 ayrı çeşit köfte bulunurken Bursa lezzetlerinden biri olan İnegöl köfte de listede yer aldı.

69057cd962ba48b78b4b67d82b330863

Listenin ilk sırasında bir klasik İtalyan köftesi olan Polpette bulunuyor. Polpette, küçük toplar halinde şekillendirilmiş kıyma veya dana etinin yumurta, sarımsak ve hatta bazen farklı peynirler ile zenginleştirilmesi sonucu hazırlanıyor. İkinci sırada Yunanistan'dan youvarlakia bulunurken üçüncü sırada ise Lübnan'dan kibbeh yer alıyor.

152cb7ea0d3947b8bb61cec0428391ca

50 ayrı ürünün bulunduğu listede Türkiye'den ise birçok ülkenin yemek eleştirmenlerinden en yüksek oyu alıp 7. sıraya yerleşen klasik köfte bulunurken, 10. sırada ıslama köfte, 11. sırada İnegöl köfte, 18. sırada içli köfte, 26. sırada kadınbudu köfte, 31. sırada Akçaabat köfte, 36. sırada sulu köfte ve 40. sırada ekşili köfte yer alıyor.

Listede 11. sırada bulunan Bursa2nın en ünlü lezzetlerinden olan İnegöl köfte şu şekilde anlatılıyor;

"Türk köftelerinin en ünlü çeşitlerindendir. 19. yüzyılın sonlarında İnegöl'e gelen Bulgaristan Türk göçmeni Mustafa Efendi tarafından icat edilmiştir. İnegöl köftesi, galeta unu ve kıyma veya kuzu eti karışımından yapılır ve sadece soğanla tatlandırılır. Izgarada pişirilir ve genellikle ana yemek olarak servis edilir. Bu leziz köfteler günümüzde ülkenin her yerinde bulunsa da en iyilerinin İnegöl'de hazırlandığı söyleniyor."

Editör: Ulas Girgin