Ulaş Girgin

Yemek eleştirmenlerinin incelemeleri içeren, popüler ve geleneksel yemekler hakkında araştırma yapılmış makaleleri bir araya getiren ve geleneksel yemekler hakkında deneyimsel bir çevrimiçi seyahat rehberi sunan dünyaca ünlü yemek kültürü sitesi Taste Atlas, dünyanın en iyi fasulye yemeklerini sıraladı. Birçok ülkeden 50 lezzetin bulunduğu listede Yunanistan’dan gigandes plaki 5 üzerinden 4,6 puanla ilk sırayı alırken Türkiye’den kuru fasulye 4,3 puanla 13’üncü, piyaz 4,2 puanla 19’uncu ve Barbunya pilaki 3,7 puanla 49’uncu oldu.

Kahvaltı sofranıza yakışır lezzet 'Fransız krep' Kahvaltı sofranıza yakışır lezzet 'Fransız krep'

a990788a712a4057a2e2a44bcb11c412

Kuru fasulye Taste Atlas’ın resmi web sitesinde şöyle anlatıldı, “Geleneksel beyaz fasulye güveci, hemen hemen her evde ve lokantada pişen temel gıdalardandır. Kuru fasulye, önce ıslatılıp daha sonra sotelenmiş soğan, yeşil biber, domates veya domates salçasıyla birlikte pişirilmektedir. Bu ünlü Türk yemeği aynı zamanda kuzu etiyle birlikte pişirilerek de zenginleştirilebilmektedir.”

0bff6ac0167e46968ff0f7a24ff26430

Listenin ilk sırasında yer alan Yunan yemeği gigandes plaki ise aynı Taste Atlas’ta şöyle anlatıldı, “Bu Yunan klasiği, genellikle kekik, maydanoz ve nane gibi çeşitli otlarla tatlandırılan lezzetli bir domates sosunda pişirilip pişirilen büyük beyaz fasulyelerden oluşur. Yemek, büyük boyutlarıyla karakterize edilen otantik bir Yunan fasulyesi çeşidi olan fasolia gigantes'in kullanılmasını gerektirir. Gigandes kelimesi devasa anlamına gelmektedir, dolayısıyla adı da buradan gelir.

Editör: Ulas Girgin