Buz gibi soğuk ayran aşı tarifi Buz gibi soğuk ayran aşı tarifi

Ezgi Özdaş

Koronavirüs salgınının ardından tüm dünyayı etkisi altına alan ekonomik dalgalanmalar mutfakları da ateş alanına çevirdi. Vatandaşlar mutfağın alevini söndürerek hem sağlıklı hem de uygun fiyatlı besinlere yönelme arayışında. Türk halkının en sıcak tercih ettiği fırın ürünü olan ekmek ise dokunanı yakıyor. Hem sağlık hem de maddi yönden alternatiflere yönelen vatandaşlar ise ekmeğini evde yapmayı tercih ediyor. Artan fiyatlar ve hijyen endişelerinin ardından kendisi de evde ekmek yapmaya yönelen Naime Yıldız, evde ekmek yapmanın inceliklerini ve detaylarını anlattı.

Ekran görüntüsü 2023-09-17 173932

Yıldız, “Korona virüs salgını ve ardından gelen ekonomik dalgalanmalar sebebiyle ekmeğimizi evde yapmanın daha iyi fikir olduğunu düşündük. Çocuklar evde yaptığım ekmeği çok beğenerek yiyor. Aslında olumsuz olarak düşündüğümüz bu konu eski bir geleneğimizi de ortaya çıkardı. Eskiden fırınlar mı vardı? Herkes ekmeğini evde yapardı” diye konuştu.

Ekran görüntüsü 2023-09-17 173923

İŞTE EVDE EKMEK YAPMANIN İNCELİKLERİ

Eski geleneklere yeniden dönüş için bunun bir işaret olarak da düşünülmesi gerektiğini belirten 56 yaşındaki Naime Yıldız, evde ekmek yapımına dair detayları paylaştı. Yıldız, evde ekmek yapımının tarifini şöyle sıraladı:

*Öncelikle 500 gram beyaz un, 10 gram tuz, 7 gr kuru maya (instant) 350 ml ılık suyu hazırlıyoruz.

*Unu büyük bir hamur kabına alıyoruz. Unun sağ tarafına tuzu, sol tarafına ise mayayı döküyorsunuz. İkisinin ilk etapta birbirine karışmasını engelleyin, çünkü tuz mayanın etkisini azaltıyor.

*Ilık suyu ekleyin ve sadece 3-4 dakika yoğurun. Hamur kabınızın üzerini örtün ve sıcak bir yerde mayalanmaya bırakın.

*30-40 dakika sonra elinizi ıslatıp, hamurun kenarından parmaklarını sokun, alttan hamuru kazıyıp, katlayın ve yine kapta bırakarak üzerini örtün.

*Yaklaşık 1 saat daha mayalanmaya bırakın.

*Mayalanan hamuru bolca unla kaplı mutfak tezgahına alın, etrafı iyice una bulandıktan sonra kenarlarından alt kısmına doğru katlayarak bir yuvarlak oluşturun.

*Şekil verdikten sonra hamuru bolca unlanmış fırın tepsisine alın ve yine yaklaşık 1 saat bekletin.

*1 saat sonra hamurun üzerine testere dişli bir bıçak ile aşağıda görünen çizikleri çok derin olmayacak şekilde çizin. Önceden ısıttığınız 210 C fırında 30-40 dakika arası pişirin.

Editör: Ezgi Özdaş