2024 Avrupa Şampiyonası elemelerine, deplasmanda Ermenistan galibiyetiyle başlayan A Milli Takım, Bursa’da oynanan maçta Hırvatistan'a yenilerek önemli bir avantajı kullanamadı.

Karşılaşmanın dengesini takımı lehine bozabilecek iki oyuncu takım kaptanlarıydı, Inter’de oynayan Hakan Çalhanoğlu ve Real Madrid'de forma giyen Modriç...

İlk yarım saatte Modriç’in hatalı pasları ve top kayıplarıyla Hırvatistan kalemize gelmekte zorlarken, Hakan Çalhanoğlu’nun yönlendirdiği ataklarla üst üste pozisyonlar yakaladık.

Merkezde rakibinden topu çalan Dortmundlu Salih'in nefis pasında Cengiz'in şutunu önleyen kaleci Livakoviç, yine Hakan'ın uzun pasına hareketlenen ve Enes Ünal'ın presiyle topu kazanan Kerem'in şutunda da başarılıydı.

Sonrasında Orkun'un yay üzerinde sert şutu da kalecide kalırken, Hakan’ın orkestra şefliğinde sprinter oyuncularımız Cengiz ve Kerem'le birlikte, etkili hücum presiyle Enes Ünal'ın gol arayışları sonuç vermedi.

20'de Ferdi'yi çalımlayan Stanisiç'in geliştirdiği atakta, Paşaliç'in pasıyla topla buluşan Kovacic takımını öne geçirdi.

Sürpriz gol sonrası Milli Takımımız şoka girerken, Hırvatistan pas yaparak oyunu dengeledi.

Maçın 37’nci dakikasında sakatlanan Hakan'ın kenara gelmesiyle orta saha üstünlüğünü kaybettik, pas yapmakta, top tutmakta zorlandık.

Defans arkasına atılan derin toplarda ise Cengiz, Kerem ve Enes'in koşuları etkisizdi.

İlk yarının uzatmaları oynanırken, İsmail'in orta alanda sektirdiği topta, Prozoviç ve Modriç'in paslaşmasıyla ceza sahasına giren Paşaliç’in şutunu kaleci Mert ancak karşılayabildi, açılan topa, Merih'in takip etmediği Kovaciç yetişerek ikinci golü kaydetti.

***

İkinci yarıya baskılı ve etkili başladık.

Merkezde İsmail performansıyla göz doldururken, Ferdi’nin çalımlarla ceza sahasına girip yere düştüğü/düşürüldüğü pozisyonda VAR’dan devam kararı geldi.

58'de Modriç’in sağdan kestiği topta, Zeki'den önce altı pastan topu kaleye şutlayan Paşaliç, inanılmaz bir refleksle net golü çıkaran ise kaleci Mert'ti.

80'de Kuntz oyuna müdahale ederken,

Cengiz'in yerine Cenk, Enes'in yerine de Umut sahadaydı.

Kalan dakikalarda Cenk ve Umut ile Hırvatistan kalesini tehdit ettiğimiz iki pozisyonda teselli golünü de bulamadık.

90+da Cenk ve Arda ile gelişen atakta, altıpasa giren Cenk'in sert şutu Livakoviç’den sekerken, yükselen topa Umut'un kafa vuruşu üst ağlarda kaldı.

***

Oynadığımız iki maçı mercek altına aldığımızda defansımızın sol tarafı aksıyor. Bu pozisyonda oynayan Ferdi ataklarda iyi ancak savunma yönü zayıf.

Stanisiç her aldığı topla Ferdi'den sıyrılıp kalemizde tehlike yarattı. Bu bölgeye sol bek orjinli bir oyuncu şart.

Esasen Hırvatistan takımına önde basmak yerine, yarı sahamıza çekilip geniş alanda, geçiş oyunu ve Cengiz ile Kerem'in koşularıyla gol aramak daha uygun bir oyun tarzı olabilirdi.

Avrupa Şampiyonasına grupta ilk iki sırayı alacak takım doğrudan katılacağı için henüz yolun başındayız.

Milli Takımımızın en azından grup ikinciliği için Galler’in üzerinde yer alması gerekiyor. Hırvatistan ve Galler'in 4 puan aldığı iki maçta puanımız 3.

Henüz kaybedilmiş bir şey yok.

Doğru tercihlerle hedefe ulaşmak her zaman mümkün...